22. novembar 2023 20:28

Orlić sa Hristodulidisom: Srbija se trudi da odbrani mir i stabilnost na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orlić sa Hristodulidisom: Srbija se trudi da odbrani mir i stabilnost na KiM

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je danas, u razgovoru sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom u Beogradu da se Srbija u izuzetno teškim uslovima na Kosovu i Metohiji trudi da odbrani mir i stabilnost i ostaje dosledna u nastojanjima da se sačuva dijalog.

Orlić je istakao da brojni svetski i evropski zvaničnici danas nedvosmisleno potvrđuju da "takvu vrstu odgovornog odnosa pokazuje isključivo Beograd, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, saopšteno je iz Narodne Skupštine.

„Čuvajući mir, želimo da sačuvamo i svoj narod, i uvek ćemo jasno isticati svoje crvene linije i u svakom trenutku poštovati Ustav Srbije“, istakao je Orlić.

On je sagovorniku preneo da je tokom ove godine blizu 13 odsto Srba sa severa KiM napustilo je domove usled terora kojem su savakodnevno izloženi, a da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini zabeleženo blizu 450 etnički motivisanih napada na srpski narod.

Orlić je zahvalio na principijelnom stavu Kipra po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poručujući da će Kipar, u tom smislu, uvek moći da računa na podršku Beograda.

Zahvalio je i na jasnoj poziciji i podršci Kipra iskazanoj pred Savetom Evrope.

Hristodulidis je naglasio da se stav Kipar po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno nepriznavanja tzv Kosova, neće menjati.

Zahvalio je Srbiji na podršci koju pruža Kipru i poručio da, na temeljima međusobnog razumevanja, treba nastaviti intenzivan rad na jačanju svestrane saradnje, prvenstveno u oblasti vojne industrije, trgovine i turizma.

„U Beogradu sam uvek među prijateljima“, poručio je predsednik Kipra.

Orlić i Hristodulidis su zajednički pozdravili najavljeno održavanje treće zajedničke sednice dve vlade u Beogradu, kao i potpisivanje niza memoranduma o razumevanju, što predstavlja još jednu potvrdu spremnosti Srbije i Kipra da dodatno intenziviraju obostrano korisnu saradnju u svim oblastima.

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo zbog ostvarene odlične saradnje između Skupštine Srbije i Parlamenta Kipra, te intenzivnog kontakta i dinamičnih razmena poseta i susreta na svim nivoima.