28. novembar 2023 16:13

Ambasador Ferguson: Vidim ogroman potencijal u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Ferguson: Vidim ogroman potencijal u Srbiji

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson istakao je danas da vidi ogroman potencijal u Srbiji, ali da ga je veoma teško realizovati zbog, kako kaže, kriza u regionu, nacionalizama i podela u politici i jezika u medijima.

Kako je istakao na 23. Beogradskom ekonomskom forumu, to stvara frustraciju, ali to ujedno treba da bude i izazov.

"Moramo da nastavimo da radimo na potencijalu kako bi pronašli pozitivne puteve za rast zemalja regiona, kako pojedinačno tako i zajedno", naglasio je Ferguson.

Komentarišući sukob u Ukrajini, Ferguson je rekao da Ukrajina ima pravo da bira svoju stratešku orijentaciju i svoje partnere.

"I Srbija je napravila taj izbor. Odlučila je da želi da se pridruži Evropskoj uniji. Ali jasno je da je napredak u tom pravcu bio, opet, mnogo sporiji nego što smo se nadali, delom zbog nekih od tih regionalnih pitanja”, rekao je on.

Kako je ocenio, Srbija nije ispunila uslove u pogledu jačanja institucija, sprovođenja vladavine prava i slobode medija.

"Mislim da postoji prava prilika i stvarna energija oko proširenja EU. Mislim da je to veoma podstaknuto situacijom u Ukrajini i potrebom da se odgovori Ukrajini i ispuni želja njenih ljudi da vide budućnost koja deo je evropske priče. Postoje prilike i za Zapadni Balkan i pitanje za Srbiju i za njene lidere je koliko ste brzi, ambiciozni i spremni da da iskoristite tu priliku", rekao je britanski ambasador.

Tokom dva dana Foruma obratiće se veliki broj učesnika, državnih zvaničnika Srbije i zemalja iz regiona, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Drugog dana foruma će se obratiti ministar privrede Slobodan Cvetković i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Beogradski forum predstavlja platformu gde iskren i konstruktivan dijalog okuplja mislioce i vođe i usmerava ih ka prelazivaženju izazova u vremenu neizvesnosti.