18. decembar 2023 15:03

Dejan Vuk Stanković: Vučićeva lista pobednik, stranke ispod cenzusa teško će se oporaviti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Vučićeva lista pobednik, stranke ispod cenzusa teško će se oporaviti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da je najveći dobitnik nedeljnih izbora lista "Srbija ne sme da stane", jer su u poziciji da imaju apsolutnu većinu i samim tim mogu, zajedno sa manjinskim strankama, bez svog tradicionalnog koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije da formiraju vladu.

 

Napominje da postoji šansa i da SPS ne bude deo vlade, ukoliko se ne dogovore sa naprednjacima, budući da, kako kaže, nisu nužni.

"Što se tiče Dačićeve ostavke, za Socijalističku partiju Srbije ne bi bilo dobro da je da u nekom kratkom vremenskom periodu", rekao je Stanković.

On je ocenio da bi trebalo da prođe određeno vreme i da se formira neki novi lider, jer je Dačićevo iskustvo i političko znanje u pogledu komunikacije s medijima ključno da ta stranka u budućnosti opstane.

"Takođe, treba osnažiti infrastrukturu SPS-a i pronaći neki sadržaj u političkom programu te partije koji bi mogao da da neku vrstu novog identiteta, jer se ne može parazitirati na nekoliko nacionalno zapaljivih formula i uopštenih fraza o socijalnoj pravdi", smatra Stanković.

 

Ocenjuje da su najveći gubitnici izbora stranke koje nisu prešle cenzus i koje će se, kako smatra, teško oporaviti.

"To su sve one liste koje nisu osvojile više od tri procenta - koalicija Nacionalno okupljanje, koalicija Tadić-Radulović, Vuk Jeremić. To su sad već sve bivše političke partije, teško da će se oni oporaviti, posebno ukoliko ovaj saziv parlamenta bude trajao četiri godine", rekao je Stanković.

Stanković je ocenio da je ovo bio nezgodan trenutak za "koaliciju velikih očekivanja", odnosno za listu "Srbija protiv nasilja", jer su, kako kaže, njihove ambicije bile veće.

"Biće opozicija u parlamentu i to možda nešto malo jača nego što su bili, ali bez mogućnosti da budu u igri za vlast u sledećih četiri godine", rekao je Stanković.

Na pitanje da li postoji mogućnost da deo opozicije, odnosno lista "Srbija protiv nasilja", koja najavljuje proteste ispred Republičke izborne komisije, može da promeni nešto u izbornom rezultatu u Beogradu, Stanković ocenjuje da se radi o "klasičnom gubljenju vremena i trošenju socijalne energije".

"Izbori su završeni, nepravilnosti gotovo da nije bilo. Te neke tehnikalije može RIK da reši. U krajnjoj liniji opozicija je imala dovoljno kontrolora da stopira glasanje ukoliko bi se uočili neke suštinske neregularnosti, a ove priče, afere oko Arene i slično, to su samo pokrivalice i alibi priče za neuspeh jednog ambicioznog dela opozicije", zaključio je Stanković.