15. januar 2024 11:56

Starović: Naoružavanje KBS podiže nivo rizika prema srpskom stanovništvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Starović: Naoružavanje KBS podiže nivo rizika prema srpskom stanovništvu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović ocenio je danas da dalje najavljeno naoružavanje tzv. kosovsko-bezbednosnih snaga podiže nivo rizika i pretnji prema srpskom stanovništvu koje živi na prostoru Kosova i Metohije, ali da, kako je rekao, Srbija to pomno prati.

Starović je naveo za Pink da naoružanje tzv. KBS američkim raketama "džavelin" nije prijatna vest, ali da niko ne bi trebalo da bude iznenađen budući da se radi o kontinuitetu namere da se kosovsko-metohijski Albanci snabdeju naoružanjem da bi postali neka vrsta oružane sile.

"To traje praktično od 1999. godine od formiranja kosovskog zaštitnog korpusa, kojim je zapravo izbegnuta obaveza demilitarizacije terorističke oslobodilačke vojske Kosova", ukazao je Starović.

Starović je podsetio da su nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta 2009. godine formirane takozvane kosovske snage i da je to protivno Rezoluciji 1244, a od 2018. godine čak i suprotno takozvanom Ustavu Kosova.

"Za sve to vreme imamo snažnu bilateralnu podršku pojedinih država tom procesu kroz obučavanje i snabdevanje tih takozvanih kosovskih snaga bezbednosti. Uz sve to, dakle, imamo i njihovo uključivanje u američke mirovne operacije u Kuvajtu, to se sve dešavalo u proteklih dve godine, i što je posebno problematično, njihovo raspoređivanje na malovinskim ili poklonskim ostrvima zajedno sa oružanim snagama Velike Britanije", rekao je Starović.

On je naveo da kada je reč o obučavanju, osposobljavanju, opremanju tzv. kosovsko-bezbednosnih snaga prednjači nekoliko država, poput SAD, Turske i Hrvatske i da to Srbija prati pomno.

"To podiže nivo rizika i pretnji pre svega se odnosi prema srpskom stanovništvu koje živi na prostoru Kosova i Metohije, ali kada govorimo o bezbednosti Srbije u nekom širem ili opštem smislu, svakako je da mi imamo odgovor i tek ćemo imati odgovor na tako nešto", rekao je Starović.