17. januar 2024 18:21

Vučić: Ukidanje platnog prometa je pokušaj ukidanja dijaloga i progon Srba sa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Ukidanje platnog prometa je pokušaj ukidanja dijaloga i progon Srba sa KiM

Foto: Tanjug/video

DAVOS - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka tražio da zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog i rekao mu da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM.

Vučić je rekao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM i dodao da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

 

"Tražio sam podršku za naše ljude da im se omogući da žive na svojim ognjištima", rekao je Vučić.

On je, na pitanje novinara da li je u razgovoru sa Džejmsom O Brajanom i Miroslav Lajčakom stekao utisak da su svesni opasnosti ako Priština ostvari svoje pretnje o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, rekao da nije njegovo da priča u ime evropskih i američkih predstavnika.

Sa predsednicom ECB razgovarao sam o ekonomijama zemalja izvan EU

Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu sa predsednicom Evropske centralne banke Kristin Lagard o ekonomskim predsviđanjima za 2024. godinu.

On je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" napisao da se posebno govorilo o perspektivama razvoja i merama monetarne politike ekonomija izvan EU, koje bi doprinele opštoj finansijskoj stabilizaciji.

"Sa predsednicom Evropske centralne banke Kristin Lagard o ekonomskim predviđanjima za 2024. godinu u izazovnom i složenom međunarodnom kontekstu, a posebno o perspektivama razvoja i merama monetarne politike ekonomija izvan EU, koje bi doprinele opštoj finansijskoj stabilizaciji", naveo je Vučić. 

Razgovarao sam sa Sančezom o bilateralnim odnosima Srbije i Španije

Predsednik Vučić razgovarao je danas u Davosu sa predsednikom Vlade Španije Pedrom Sančezom o bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Sa velikim i iskrenim prijateljem Srbije Pedrom Sančesom razgovarao sam o aktuelnim pitanjima naših bilateralnih odnosa, kao i o temama koje su obeležile ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

On je naveo da je pozvao Sančesa da ponovo poseti Srbiju, "kako bismo mu predstavili našu novu viziju Srbije i planove za EXPO 2027 i razmotrili mogućnosti za dodatnu saradnju", Vučić boravi u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Odnosi Srbije i Hrvatske mogu i moraju da budu bolji

Predsednik Srbije razgovarao je u Davosu sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem o odnosima dve zemlje.

"Kratak razgovor sa Andrejom Plenkovićem o odnosima Srbije i Hrvatske za koje verujem da mogu i moraju da budu bolji u budućnosti", napisao je Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Predsednik Vučić drugi dan boravi u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Sa O'Brajanom sam razgovarao o Kosovu i drugim temama, razgovor nije bio lak

Aleksandar Vučić rekao je danas da je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imao dug razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o Kosovu i drugim temama.

"O'Brajan je inteligentan čovek. Vodili smo izuzetno dug razgovor, oko dva i po sata, od čega sat vremena o Kosovu, a ostalo o drugim temama. Na pažljiv način je saslušao sve što sam imao da kažem. Razgovor nije bio lak, govorio sam veoma otvoreno i iskreno", rekao je Vučić novinarima.

 

Ocenio je da je Forum u Davosu, iako bi trebalo da bude pre svega ekonomski samit, ispao "par ekselans" politički samit, na kome prisustvuju najvažniji svetski lideri.

"Ovde dominiraju četiri teme. Prva je odnos Kine i Amerike, koje čine 45 odsto svetske ekonomije. Druga se odnosi na arapski i islamski svet, treća na Ukrajinu, a četvrta na američke i evropske izbore.

EU parlament će danas da raspravlja i o drugim državama, ne samo o Srbiji

Predsednik Srbije rekao je da će na današnjoj sednici evropskog parlamenta biti raspravljano i o drugim državama, kao što su Mađarska i Grčka, te da ona nije sazvana samo da bi se na njoj raspravljalo o izborima u Srbiji.

"Šta, da kukam na evropski parlament? Oni danas raspravljaju o Mađarskoj, o Grčkoj, o vladavini prava u Grčkoj, o vladavini prava u Slovačkoj. Pa su stavili i Srbiju na dnevni red. Hvala im na društvu koje su izabrali za Srbiju. Tako da nemam nikakav problem sa tim. Ja znam koliko je nešto čisto dobijeno i nikada čistije", naveo je Vučić u u Davosu, gde se nalazi na Svetskom ekonomskom forumu.

 

Prema njegovim rečima, na toj sednici evropskog parlamenta će se "javiti (Andreas) Šider i Klemen Grošelj da kažu sve najgore", ali je istakao i da će se, osim ove dvojice evroparlamentaraca, za reč javiti i neki drugi, da kažu malo lepše.

Na komentare opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja" da je juče kroz zavese Predsedništva virio i posmatrao proteste ispred RIK-a, on je podsetio da je u Davosu bio i juče i da je od jutra bio u Švajcarskoj, tako da nije mogao da u šest ili sedam popodne bude u Beogradu i da viri kroz zavese.

Večeras nastavak važnih razgovora i panel o Zapadnom Balkanu

 Aleksandar Vučić izjavio je da će danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pratiti obraćanja argentinskog predsednika, španskog premijera i francuskog predsednika, kao i da će verovatno sa njima imati i određene razgovore.

"Verovatno ću sa njima da imam i određene razgovore, dakle ne duge, ali svakako da razmenimo mišljenje po ključnim pitanjima. Posle toga imamo najvažniji sastanak ili panel po pitanju Zapadnog Balkana. Ne znam da li ću izdržati na poslednjoj, važnoj večeri da ostanem", rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Naglasio je da puno energije troši na sastancima jer mora da bude veoma skoncentrisan, kako ne bi napravio neku grešku.

"Ako budem uspeo, stvarno biću onda posebno zadovoljen i onda večeras nazad u Klosters oko 23 sata", rekao je Vučić.