7. januar 2023 13:26

Srpska lista: Nastavlja se nasilje nad srpskom decom, pojačati međunarodno prisustvo na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpska lista: Nastavlja se nasilje nad srpskom decom, pojačati međunarodno prisustvo na KiM

Foto: Tanjug/Srpska lista, arhiva

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska lista (SL) upozorila je danas da se nastavlja nasilje nad srpskom decom koje, kako se navodi, sprovode "albanski ekstremisti, podstaknuti Kurtijevom represijom i antisrpskom histerijom Prištine" i zatražila pojačano prisustvo međunarodnih snaga u srpskim sredinama.

Nakon novog napada na srpskog mladića u Klokotu, SL u saopštenju ističe da će ovaj Božić ostati upamćen kao dan kada su Srbi pozivali na mir, ali i dan kada je prolivena nevina srpska krv.

"Umesto da se svi zajedno radujemo Božiću, Srbi strepe za život svoje dece", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je žalosno je to što predstavnici međunarodne zajednice nisu preduzeli ništa da spreče "ovakve brutalne, ničim izazvane napade na srpsku nejač", pa čak i da uporno izbegavaju da navedu da je pokušano ubistvo dečaka srpske nacionalnosti.

Ocenjuje se i da je licemerno to što su snažnije i oštrije osuđivali "izmišljeno bacanje pirotehnike na vozilo Euleksa pre nekoliko nedelja nego pokušaj ubistva srpske dece".

"U ime srpskog naroda zahtevamo da međunarodne snage pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i spreče nove napade i izlive mržnje prema Srbima na jugu jer su više puta istakli da imaju kapaciteta da se staraju o miru i sigurnosti građana, te da je njihova odgovornost najveća kada su u pitanju mir i bezbednost srpskog naroda", poručuju iz SL.

Nakon što su juče, na Badnji dan, u Gotovuši kod Štrpca ranjeni srpski dečak i 21-godišnji mladić kada je na njih iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, grupa Albanaca je protekle noći u Klokotu pretukla 18-godišnjeg Stefana Tomića iz Klokota dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije.