30. januar 2024 16:26

Vučević: Moramo imati odgovor na sve što ugrožava nacionalnu bezbednost Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Moramo imati odgovor na sve što ugrožava nacionalnu bezbednost Srbije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da u periodu koji je pred Srbijom Vojska i Ministarstvo odbrane imaju zadatak da imaju odgovor na sve ono što radi Priština i ne samo Priština, već na sve ono što ugrožava nacionalnu bezbednost Srbije, tako da Srbija nikog ne ugrožava.

"U periodu koji je pred nama Vojska Srbije ima obavezu, a Ministarstvo odbrane ima zadatak da daju odgovor na sve ono što radi Priština i ne samo Priština, već na sve ono što ugrožava našu nacionalnu bezbednost, a pre svega da mi nikog ne ugrožavamo", istakao je Vučević i dodao je da je sve što se kupuje, nabavlja i proizvodi defanzivnog karaktera.

 

Vučević je naveo da je danas na godišnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izvršena godišnja analiza operativnosti i funkcionalnosti stanja u Vojsci Srbije.

"To je nešto što mi radimo uvek početkom godine za prethodnu godinu, kada predsednika kao vrhovnog komandanta upoznajemo sa rezultatima koje je Vojska Srbije ostvarila i postigla, ciljevima i zadacima koje je izvršila u prethodnoj godini i postavljamo sebi plan rada za tekuću godinu", rekao je on.

Dodao je da je predsednik predložio da Vojska izvrši statički prikaz dela naoružanja vojne opreme, da se još jednom proveri šta je to što je proizvedeno u namenskoj industriji, odnosno odbrambenoj industriji Srbije, šta je to što je uvedeno u naoružanje VS, šta je to što mi dalje razvijamo kao projekte i programe u procesu robotizacije VS i uvođenja veštačke inteligencije.

"Predsednik je izneo svoje viđenje šta bi trebalo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije da rade u 2024. godini, ali ne samo u 2024. godini, mislim da smo govorili i o strateškom planiranju čitavog sektora odbrane, odnosno bezbednosti u našoj državi", rekao je Vučević.

Naveo je da ih u narednom periodu očekuje predstavljanje nečega što bi moglo da se nadovezuje na Srbiju 2027 i "Skok u budućnost", a prema njegovim rečima, tiče se sveukupne bezbednosti države Srbije i njenih građana.

Objasnio je da je do sada urađeno dosta, da je napravlljen iskorak napred u globalnom slučaju što, prema njegovim rečima, pokazuju i referentne međunarodne institucije, časopisi, specijalizovani koji ih iz godine u godinu kvalifikuju.

"Pa i za prošlu godinu je Vojska Srbije ostvarila novi napredak i na toj rang listi, što pokazuje da se sistemski radi na polju bezbednosti", rekao je Vučević.

 

Podsetio je da ih od 2022. godine prati komplikacija ili eskalacija dešavanja na Kosovu i Metohiji i dodaje da od dolaska premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija kreće "radikalizacija sveukupnog političkog ambijenta, pre svega bezbednosnog ambijenta za Srbe na Kosovu i Metohiji" što traje i dan danas.

"To je definisalo i aktivnosti i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u prethodnoj godini, to utiče na naše aktivnosti i planove i u periodu koji je pred nama. Ono što se dešava na Kosovu i Metohiji predstavlja bezbednosni izazov i rizik za Srbiju", ocenio je Vučević.

 

Kada je reč o ulozi Turske budući da je novi komandant Kfor-a Turčin, Vučević kaže da je Turska jedna od najznačajnijih međunarodnih država i da predstavlja jakog privrednog i političkog partnera Srbije.

"Turska koja može da utiče na ambijent i na dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, je neko s kim Srbija mora da ima otvoren dijalog, a Aleksandar Vučić radi sve da te odnose dovede na što optimalniji i što bolji nivo", rekao je on.

Dodao je i da Turska postaje jedan od najsnažnijih, najaktivnijih pokrovitelja takozvane kosovske nezavisnosti pre svega na polju bezbednosti.

Naveo je da zvanične posete zvaničnika NATO alijanse utiču na dešavanja na terenu, ali da se njihova geopolitika ne zaustavlja, već da je njihova geopolitika takva da je tzv. Kosvo za njih nezavisna država.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini Vučević kaže da moraju da učine sve što mogu, da čuvaju mir, jer je to nacionalni državni interes Srbije i da je mir nasušno potreban Srbiji, ali da moraju biti pripremljeni za svaki scenario.

Kada je reč o najavi predsednika Vučića da će u naredne dve i po godine biti proizvedeno 500 novih oruđa iz domaće industrije i ono što treba da stigne iz inostranstva, zatim kada je reč o sistemima preko 850 sistema Vučević kaže da je mnogo toga nabavljeno i da će još više biti proizvedeno i kupljeno.

Naveo je i da Kurti koristi geopolitičku situaciju u regionu da do kraja sprovede etničko čišćenje, odnosno proterivanje Srba sa Kosva i Metohije.

 

"Samo snažna ekonomija može da iznese i podrži snaženje vojnih i odbrambenih kapaciteta jedne države, a bez snažne ekonomije vi to ne možete da radite", rekao je on.

Istakao je i da bez snažne vojske nema snažne ekonomije kao ni snažne države.

"Jedan od zadataka koje smo dobili od predsednika jeste da se zalihe UBS-a, ubojnih sredstava, naoružanja, municije pre svega, VS popune u 100 odsto za duži vremenski period nego što trenutno imamo. Mi imamo sad popunjenost za jedan period koji VS procenjuje da je solidan", rekao je on.

 

Naveo je da snažno ostaje pri predlogu da se vrati vojni rok.

"Ako će biti odluka vlade buduće, šta će predsednik do kraja reći, mislim da i on je danas razumeo snažnu argumentaciju i Ministarostva odbrane i Vojske Srbije, zašto bismo morali da vratimo vojni rok", rekao je on.

Dodao je da svake godine od ukidanja obaveznog služenja vojnog roka Srbija izgubi 60.000 ljudi iz rezervnog sastava zbog smrti i raznih drugih objektivnih i subjektivnih okolnosti.

"Mi smo samo 2022. izgubili 50 odsto rezervnog sastava VS koji je do 32 godine starosti što pokazuje da je naš rezervni sastav sve stariji", objasnio je Vučević i dodao je da je to problem svih država.