2. februar 2024 15:32

Jovanović: Ovo je poslednja godina da se na papiru rade projekti u oblasti informisanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanović: Ovo je poslednja godina da se na papiru rade projekti u oblasti informisanja

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da će od 1. januara 2025. godine Ministarstvo uspostaviti jedinstveni informacioni sistem za projekte od javnog interesa u oblasti informisanja.

Jovanović je, prisustvujući obuci za primenu novog Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u Privrednoj komori Srbije, rekao da je ova godina poslednja kada će se projekti raditi "na papiru".

"Ministarstvo će uspostaviti jedinstveni informacioni sistem za sprovođenje, praćenje i sufinansiranje projekata od 1. januara 2025. godine. Na neki način, ovo je poslednja godina kada sve više-manje radimo u papirnim formama. Kroz tu buduću platformu omogućićemo svim organima javne vlasti koji raspisuju konkurs u oblasti javnog informisanja da ovaj postupak sprovedu efikasnije i transparentnije", naveo je Jovanović.

Ministar je ocenio da je Projektno sufinansiranje najviše unapređeni deo novog Zakona o javnom informisanju i medijima i dodao da su Zakonom precizirane obaveze u vezi sa raspisivanjem konkursa, kao i rok u kom se projekti moraju realizovati.

"Nastojali smo da novim Pravilnikom što bolje uredimo ovu oblast i otklonimo nedostatke uočene tokom decenije sprovođenja projektnog sufinansiranja, a da ceo postupak, odnosno svi akti nastali u postupku sprovođenja konkursa budu dostupni javnosti, vodeći računa pre svega o ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja", rekao je Jovanović.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu rekao je da uvek postoje teškoće kada se uvode novi zakoni, ali da je resorno ministarstvo učinilo sve što je moglo da se oni sprovedu na najbolji mogući način.

"Ovi zakoni uvode neke nove koncepte u srpsko zakonodavstvo i unapređuju pojedina postojeća rešenja. Kada je reč o javnim fondovima, važno je da sredstva budu raspoređena na takav način da od toga korist imaju građani. Ko prekrši etička pravila, gubi pristup fondovima, a to je i u skladu sa najboljim evropskim praksama", izjavio je Bratu.

Kako je rekao, Srbija je danas jedna od retkih zemalja u Evropi koja je u zakonodavstvo uključila Savet za štampu, samoregulatorno telo, što je, prema njegovom mišljenju, dobra ideja.

Pravilnikom je bliže uređen postupak sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju i medijima koji je stupio na snagu 4. novembra 2023. godine.

Takođe, Pravilnikom je uređen izgled i sadržina obrasca za podnošenje projekata, kriterijumi za ocenu projekata, izgled i sadržina obrasca za podnošenje prijave za člana komisije, kriterijumi za bodovanje prijava za članove komisija, način rada i odlučivanja konkursne komisije, kriterijumi za internu i eksternu evaluaciju podržanih projekata, obaveza zaštite poslovne tajne i autorskog prava korisnika sredstava, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje konkursa u oblasti javnog informisanja.

Obukama su prisustvovali predstavnici jedinica lokalnih samouprava koji rade na poslovima projektnog sufinansiranja u cilju boljeg upoznavanja sa odredbama novog Pravilnika i pratećim obrascima.

U narednom periodu Ministarstvo će, takođe, organizovati i obuke namenjene zainteresovanim predstavnicima medija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i obuke za lica koja su zainteresovana za rad u komisijama za ocenu projekata.

Obuke se realizuju uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.