12. februar 2024 09:55

Gojković: Uskoro predstavljanje idejnog projekta novog Prirodnjačkog muzeja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković: Uskoro predstavljanje idejnog projekta novog Prirodnjačkog muzeja

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas da će krajem marta početkom aprila biti predstavljeno idejno rešenje za novu zgradu Prirodnjačkog muzeja koja bi trebala da se nalazi na Novom Beogradu u okviru budućeg Parka kulture, a gde se trenutno nalazi muzej Savremene umetnosti.

"Jedan atraktivan prirodnjački muzej je nešto što Beograd mora da ima, jer svuda u svetu turisti idu prvo u prirodnjačke i istorijske muzeje. Mi trenutno imamo jednu malu zgradu Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu", rekla je ona.

Gojkovićeva je navela da je predviđeno da bi nova zgrada Prirodnjačkog muzeja trebalo da ima oko 3.500 kvadratnih metara .

"Videćemo kako izgleda idejno rešenje za novu zgradu uskoro, a zatim idu one komplikovane procedure parcelizacije i izdavanja građevinskih dozvola, odnosno sve ono što oduzima mnogo vremena", rekla je Gojković za Hepi televiziju.

Negirala je informacije koje su se pojavile da se odustalo od izgradnje nacionalne koncertne hale, dodavši da premijerka Ana Brnabić stoji iza tog projekta i da se trenutno čekaju dozvole.

Gojković je naglasila da je zgrada Beogradske filharmonije ušla u projekat 2027.

Prema njenim rečima i muzej Nikole Tesle u Beogradu zaslužuje jednu veću zgradu u kojoj će se nalaziti sve ono što se nalazi u depoima.

Gojković je navela i da očekuje da će rekonstrukcija Narodnog pozorišta u Subotici biti završena do kraja ove godine i da je država izdvojila ogroman novac za taj projekat.

Ministarka je najavila i da sutra u 13 časova ima sastanak sa predsednicima opština u Srbiji koje će dobiti novac od države za infrastrukturne projekte u oblasti kulture.

Ona je dodala i da ljudi koji rade u ustanovama kulture u Srbiji zaista imaju male plate i istakla da se trenutno sa sindikatima radi na tome da se nađe rešenje za to sa Ministarstvom finasija.