15. februar 2024 16:37

Ropke: Postavljamo prekretnicu u postepenoj integraciji Srbije i drugih kandidata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ropke: Postavljamo prekretnicu u postepenoj integraciji Srbije i drugih kandidata

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BRISEL - Predsednik EESC Oliver Ropke izjavio je danas da se inicijativom Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) za pridruživanje predstavnika civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU postavlja prekretnica u postepenoj integraciji u evropsku porodicu zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući Srbiju.

Ropke je na pokretanju inicijative tokom plenarne sednice EESC, kojoj su prisustvovali predstavnici civilnog društva iz devet zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući iz Srbije, istakao da EU mora da ostane posvećena proširenju.  

"Videći vas sve okupljene ovde samo jača moje uverenje da postavljamo prekretnicu za postepenu integraciju zemalja kandidata za EU, uključujući Albaniju, BiH, Gruziju, Moldaviju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju, Tursku i Ukrajinu, u našu evropsku porodicu i ne mogu biti ponosniji na ovaj trenutak. EU mora ostati posvećena proširenju", naglasio je Ropke.

Tokom sednice učesnici su se osvrnuli i na Plan rasta za Zapadni Balkan, a Ropke je rekao to nije samo finansijski instrument, već može biti instrument za postepenu integraciju jer je reč o primeni pravila u smislu veće konvergencije.

On je istakao da je EESC pripremio mišljenje o ovom planu rasta i u tu svrhu, pre pokretanja projekta, imenovao dva savetnika za studijsku grupu komiteta, od kojih je jedan iz Srbije, a drugi iz Albanije.

Inicijativu pozdravili premijeri Crne Gore i Albanije Milojko Spajić i Edi Rama, a Rama je na konferenciji za novinare rekao da je to što su zemlje regiona "u ovom komitetu danas kao punopravne članice, bez prava glasa, ono što bi trebalo da bude bliska budućnost za Evropsku uniju i zapadni Balkan".

Rama je potom, tokom pokretanja inicijative, istakao da ovaj pristup može da suštinski da promeni prirodu odnosa sa Evropom i otvori put ka ujedinjenju Zapadnog Balkana sa ostatkom Evrope.

"Uvek razmišljam koliko smo mi, Zapadni Balkan, centralni u telu Evrope. To je kao stomak Evrope. Kako uvećate stomak, samo ga integrišete sa telom. Nije da tražimo gojaznu Evropsku uniju, mi tražimo zdravu Evropsku uniju. Nije zdravo da vam se deo stomaka odseče od tela", metaforično je objasnio Rama.

Rama je istakao da zemlje kandidati ne treba da žure ka Evropi "jer se ne radi o brzom ulasku na stadion da bi se gledala utakmica", već o procesu izgradnje države i formiranja demokratskih institucija, ali i da EU ne treba da koristi kao izgovor nespremnost zemalja da na taj proces "ne gleda kao važan deo cele slagalice".

Spajić, koji je takođe učestvovao na konferenciji i pokretanju inicijative, osvrnuo se na Plan rasta za Zapadni Balkan, navodeći da on ima ulogu da pogura integraciju "na suštinski način".

On je rekao da bi novi plan rasta za Zapadni Balkan mogao da predstavlja potencijalnu "promenu igre" za zemlje Zapadnog Balkana, između ostalog zbog svog potencijala da donese prednosti članstva zemljama regiona pre pristupanja, uključujući kroz jačanje njihovih ekonomija.

"Ovo ne vidimo kao zamenu za članstvo, već kao način približavanja i zemljama Zapadnog Balkana i EU za integraciju", rekao je Spajić.

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) zvanično je danas pokrenuo svoju inicijativu za pridruživanje predstavnika civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU u prisustvu predstavnika civilnog društva iz devet zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući iz Srbije.

Ukupno 131 organizacija iz devet zemalja, takozvan "član kandidat za proširenje" (EMC), među kojima je i 13 iz Srbije, izabran je u grupu stručnjaka civilnog društva, koji će učestvovati u radu EESC, čime je EESC postao prva institucija koja je otvorila svoja vrata zemljama kandidatima za članstvo u EU.

EMC predstavlja civilno društvo zemalja kandidata EU, među kojima su predstavnici poslodavaca, sindikata i civilnog društva.