8. mart 2024 11:20

Stojanović: Ulazak Švedske u NATO na neki način predstavlja rizik za Rusiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stojanović: Ulazak Švedske u NATO na neki način predstavlja rizik za Rusiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović izjavio je danas da je je ulazak Švedske u NATO na neki način približavanje tog vojnog bloka granicama Rusije, od Severnog mora pa do Crnog mora, što, dodaje on, na neki način predstavlja rizik i opasnost za Rusiju, zbog čega ona pojačava deo fronta prema zapadu.

"To je izazvano činjenicom da se prave veliki vojni manevri, i to je razlog da Rusija prema tom delu svoje granice pojačava vojno sopstveno prisustvo, jer su vojni manevri uvek neka vrasta izazova i provokacije, ne samo vojničke nego i političke i na njih se obično tako i odgovara", naveo je on za Tanjug.

Stojanović kaže da postoji postoji opasnost da rat u Ukrajini, koji je pao u drugi plan od početka rata na Bliskom istoku, izazove sukobe daleko širih razmera, odnosno sukob između NATO-a i Ruske Federacije.

"Za sada je to takozvani posrednički rat u Ukrajini preko savetnika, specijalnih jedinica koje pomažu ili u obuci ili u opremanju novog naoružanja koje stiže sa Zapada. To je do sada bila javna tajna, na neki način je na nju upozorio nemački kancelar Šolc kada je pokušavao da zaustavi isporuku raketa Taurus, raketama dugog dometa do 500 kilometara, objašnjavajući da bi morali njih tamo da opslužuju i kontrolišu nemački vojnici, što on ne bi želeo", objasnio je on.

Kako je naveo, nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da to čine Francuzi i Britanci što je izazvalo veliko uznemirenje među tim zemljama, jer je verifikovao i javno potvrdio ono što se na neki način već znalo.

Stojanović kaže da jedan od razloga za dodatnu zabrinost od proširenje sukoba u Ukrajini jeste otkrivanje transkripta razgovora između visokih oficira ratnog vazduhoplovstva Nemačke o tome kako se tehnički i taktički može oštiti jedan strateški objekat kao što je Krimski most, što je, dodaje on, izazvalo dodatno uznemirenje zapadnim partnerima jer je Nemačka u tim odnosima procenjena kao slaba tačka.

"Sada je veliki pritisak na kancelara Šolca koji je, bar do sada veoma izričit da neće da isporuči rakete Taurus, i hoće da se na neki način, bez obzira što je Nemačka veoma uticajna i do sada mnogo učinila u isporukama i finansijske i vojne pomoći Ukrajini, ali pošto su njemu političke akcije dosta loše na polovini mandata, on želi da se tim zatezanjem profiliše kao kancelar mira i da možda na izborima 2025. godine dobije više akreditacije u izbornoj kampanji", izjavio je on.

Odgovarajući na pitanje zašto se premijer Mađarske Viktor Orban, koji se u poseti SAD, viđa sa bivšim američkim predsednim Donaldom Trampom, a ne predsednik Džozefon Bajdenom, Stojanović je rekao da su u ovom trenutke političke akcije Trampa dobre, da on je pobedio na "super utorku" u velikom broju saveznih država i da više nema suparnika u Republikanskoj stranci, što, smatra on, znači da mu je put ka Beloj kući otvoren, ako ga ne poremete sudski procesi koji bi izazvali dodatnu dramatizaciju.

"Prema svim istraživanjima, u ovom času on bolje stoji do Bajdena tako da će taj konačni obračun do novembra biti veoma interesantan i uzbudljiv. Nikada nisu bili tako dramatični izbori u SAD kao ove godine", ocenio je Stojanović.