11. mart 2024 13:03

Srđan Barac: Krajnji rok za izbore u Beogradu dobar, u suprotnom situacija bi se pogoršala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Krajnji rok za izbore u Beogradu dobar, u suprotnom situacija bi se pogoršala

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je danas da je odluka o održavanju beogradskih izbora 2. juna, kada je krajnji rok, dobra za građane i političke procese, jer bi u suprotnom pretila opasnost da opozicija blokira Beograd.

"Dokle god se sve dešava u zakonskim okvirima to je dobro za građane i političke procese. Odlaganje izbornih procesa svakako usporava funkcionisanje Beograda i samim tim gubitnici su Beograđani", rekao je Barac, ali je ukazao da bi situacija bila još gora po Beograđane da nije omogućn krajnji rok za izbore.

"Realno političko stanje je takvo da je od strane opozicije pretila blokada Beograda da nije omogućen krajnji rok za održavanje izbora, a to bi bila još gora situacija za Beograđane", rekao je Barac za Tanjug odgovarajući na pitanje ko produžavanjem roka za održavanje izbora gubi, a ko dobija.

Na pitanje šta se još od preporuka ODIHR-a može primeniti do izbora i koliko to može da bude presudno za rezultat, Barac je naveo da su preporuke koje se tiču edukacije i obaveštenosti birača ključne za sistemsko unapređenje procesa glasanja i dodao da to može da počne da se sprovodi u narednom periodu.

"Izgradnja edukovanog i obaveštenog društva smatram prioritetom i sve preporuke koje su deo tog procesa su važne", naveo je on.

Komentarišući predlog lidera S SP Dragana Đilasa da se opozicija udruži sa koalicijom NADA u savez i na pitanje da li je reč o "presvlačenju" opozicije i pokušaj da se privuku nacionalno opredeljeni birači kako bi se "poništilo" delovanje u evropskim krugovima, Barac je naveo da je Đilasova ideja da uspostavi potpunu kontrolu nad opozicionim političkim radom i okupi sve one koji su protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je ocenio da se više i ne krije teza ko od njih zastupa kakve stavove prema NATO paktu ili ko podržava narativ o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevina i Srbima kao genocidnom narodu.