12. mart 2024 13:35

Ministar Milićević razgovarao s predsednikom Opštine Čajetina o letnjim kampovima za mlade iz dijaspore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Milićević razgovarao s predsednikom Opštine Čajetina o letnjim kampovima za mlade iz dijaspore

Foto: Tanjug video

ČAJETINA – Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Čajetini sa predsednikom Opštine Čajetina Milanom Stamatovićem kako bi razgovarali o uključivanju te opštine u program Vlade Srbije za organizovanje letnjih kampova za mlade iz dijaspore.

"Naš cilj je da ojačamo postojeće i stvaramo još čvršće veze između matice i dijaspore, to činimo približavajući Srbiju dijaspori i umrežavajući udruženja koja okupljaju Srbe van Srbije, ali tačno je i da u Srbiji moramo da sagledamo potencijale dijaspore koja raspolaže i ljudskim i finansijskim potencijalima", kazao je Milićević.

Dodao je da svaka opštinu u Srbiji treba da razmišlja o svojim sugrađanima koji žive van Srbije, a kao primer dobre prakse naveo je opštinu Veliko Gradište koje ima Odeljenje koje se bavi dijasporom sa kojom je napravila zajedničku inicijativu i izgradila selo Češljeva bara.

"Mi akcenat stavljamo na mlade, treću i četvrtu generaciju. U proteklih godinu dana se vratilo 21 hiljada naših sunarodnika što je dovoljan pokazatelj da je Srbija jaka i stabilna i mi želimo da se još više njih vrati", kazao je Milićević.

Naveo je da su letnji kampovi osmišljeni prošle godine, da je odražano 22 kampa i da ih je posetilo 5.000 mladih.

"Smatramo da su Čajetina i Zlatibor biser Srbije i cilj nam je da mladi koji žive van Srbije ne upoznaju samo Beograd, već i unutrašnjost i kad upoznaju prirodne lepote i kulturno-istorijsku baštinu verujemo da ćemo ih podstaći da razmišljaju o Srbiji i u narednom periodu" kazao je Milićević.

Ministar je dodao da su spremni da ponude partnerski odnos lokalnim samopuravama koje bi trebalo da se prijave na konkurs koje će to ministarstvo objaviti, kao i da očekuje da ove godine u Srbiji boravi oko 10 hiljada mladih iz dijaspore.

"Ne moraju naši sunarodnici kada razmišljaju o odmorima da odu van Srbije, već treba promovisati naše prirodne lepote i pozvati ih da posete našu zemlju", rekao je Milićević.

Dodao je i da se planira organizovanje inesticionih konferencija.

"Naša dijaspora raspolaže finansijskim i ljudskim kapitalom i postoji velika želja da svoje poslove prošire poslove u Srbiji. Mi ćemo organizovati investicione konferencije tako što ćemo recimo u Štutgartu okupiti privrednike, a opštine će predstaviti svoje potencijale kako bi ih zaintrigirali da ulažu u Srbiju", zaključio je Milićević.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kazao je da će saradnja sa dijasporom značiti mnogo za tu opštinu i da su spremni da budu dobri domaćini, kao i da pruže sve resurse da bi se deca koja dolaze u Srbiju osećala kao kod svoje kuće i naučila nešto o svojoj domovini.

"Globalna dešavanja sigurno nama idu u prilog, jer sve što se dešava po svetu nije dobro, a sigurno naši ljudi vide priliku da novac koji su zaradili i reputaciju koju su stekli po svetu, vrate i ulože u domovinu. Mi smo otvoreni za to, mi imamo potencijale i resurse da napravimo saradnju i da radimo na promociji Srbije", kazao je Stamatović.