15. mart 2024 13:57

Zeder: Želimo Srbiju u EU, važno da bude jak i dobar partner

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zeder: Želimo Srbiju u EU, važno da bude jak i dobar partner

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder izjavio je danas da je jako važno da Srbija postane članica Evropske unije i da će na tom putu imati podršku Bavarske.

On je rekao i da je važno da Srbija kao najjača zemlja na Balkanu, sa evropskom tradicijom, bude jak i dobar partner.

Zeder je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, rekao i da će Bavarska otvoriti predstavništvo u Beogradu koje će biti zaduženo, pre svega, za razvijanje ekonomske, ali i naučno-tehničke saradnje.

On je istakao da mnoge srpske porodice žive u Bavarskoj i daju veliki doprinos jačanju te pokrajine. 

"I s toga se jako zalažemo da Srbija pristupi Evropskoj uniji. Bila bi velika šteta za Evropu, ali mislim i za Srbiju, kada ne biste išli tim putem. To je zaista velika šansa. Pri tome svako mora da učini svoj domaći zadatak, ali je takođe jako bitno da Evropska unija nije zajednica u kojoj svi moraju govoriti i misliti jedno i isto. Jako je bitno da svako svoja istorijska iskustva, svoje znanje može uneti u tu zajednicu kako bi Evropa u ova burna vremena postala stabilnija", poručio je Zeder.

 

Pokazatelji srpske ekonomije idu jako na gore, podržaćemo Ekspo u Beogradu

Markus Zeder izjavio je da pokazatelji srpske ekonomije idu jako na gore i najavio intenziviranje saradnje i učešće bavarskih preduzeća na specijalizovanoj Međunarodnoj izložbi Ekspo 2027. u Beogradu, zbog čega će biti osnovano predstavništvo Bavarske u glavnom gradu Srbije.

"Ekspo je ogromna šansa i mogućnost koja će zaista unaprediti Srbiju. I mi ćemo to podržati i želimo dobro da organizujemo učešće bavarskih perduzeća koja su spremna da investiraju ovde i posluže kao dobavljači. Mislimo da je Ekspo jako dobra ekonomska šansa", rekao je Zeder.

Naglasio je da je Srbija osetno unapredila svoju ekonomiju.

"Pokazatleji idu jako na gore, malo bolje nego i u Nemačkoj. To je interesantno tržište za nas. Pokrajina Bavarska ima najveći izvoz ne samo u Nemačkoj već možda i u celoj Evropi. Posvetićemo veliki značaj intenziviranju naših ekonomskih odnosa i zato ćemo i osnovati predstavnišstvo Bavarske u Srbiji", rekao je Zeder.