23. mart 2024 13:22

Politikolog Marija Đorić: Napad u Moskvi je pokušaj destabilizacije Rusije iznutra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politikolog Marija Đorić: Napad u Moskvi je pokušaj destabilizacije Rusije iznutra

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Politikolog Marija Đorić rekla je povodom terotističkog napada koji se sinoć dogodio u Moskvi, da je važno razdvojiti dve stvari, ko je izvršilac, a ko nalogodavac, ali da napad vidi kao pokušaj destabilizacije Rusije "iznutra".

"Jedno su izvršioci, to su svakako bili ljudi koji najverovatnije pripadaju ćeliji Islamske države i moramo da ih razlikujemo od nalogodavca. Mislim da će se to znati kada Rusija zvanično izađe sa saopštenjem. Ne želim da spekulišem ali ja ovo vidim kao pokušaj destabilizacije Rusije iznutra. Jer, da budemo realni, Rusija je zabeležila veliki uspeh na izborima", rekla je Đorić za Tanjug.

Kada je reč o kritikama na račun ruskih službi bezbednosti zbog mogućih propusta, Đorić je rekla da će svakako neko snositi odgovornost, ali da je "terorizam kao voda" i da ga nije moguće sprečiti u potpunosti, u bilo kojoj zemlji.

"Ne možete imati apsolutnu bezbednost, jer bezbednosni sistem ne može da radi stalno punim kapacitetom. Sa druge strane u Rusiji ste proteklih dana imali izbore, što je zahtevalo veliku angažovanost, a tu je i rat u Ukrajini, kao i pogranična dešavanja", rekla je Đorić.

Rusi kao velika sila imaju veliki spektar neprijatelja, dodala je, i nalogodavac bi mogao da bude bilo ko.

"Ono što mene plaši je kakav će odgovor Rusije biti na taj napad. Možemo očekivati širenje tenzija i sukoba sa nalogodavcima ili izvršiocima, ali velike sile kao Rusija odgovaraju žestoko. Plašim se kakve će to imati posledice i na međunarodne odnose", rekla je Đorić.

Na pitanje da li se Moskva oglušila na upozorenja o ovakvom napadu koja su stigla iz Sjedinjenih Američkih Država još 7. marta, Đorić je rekla da svaku vrstu ovakvih informacija treba shvatiti ozbiljno, a da li je Moskva to shvatila ozbiljno ili ne, to ne može niko da zna.

"Ono što je indikativno je da je bilo baš u to vreme neutralizacija nekih islamskih ćelija od strane FSB, i da vam kažem fokus ruske službe usmeren ka nekim dugim stvarima kao što su izbori i masovno okupljanje gde je govorio Putin (predsednik Rusije Vladimir Putin)", rekla je Đorić.

Ocenila je da će ovaj teroristički napad biti problem za svetski mir, jer Rusija neće tako lako preći preko toga.

Komentarišući to što se Ukrajina odmah izjasnila da nema nikakve veze sa napadom, Đorić je rekla da je Kijev to uradio pretpostavljajući da će prvo on biti okrivljen, s obzirom na rat sa Rusijom.

"Ratovi se vode svim sredstvima, jedan od njih je i terorizam. Ukrajina se ogradila jer je prva pretpostavljala da će ona biti smatrana jednom od odgovornih. Ali mi nemamo još uvek podatke o tome ko je nalogodavac. To je jedna vrsta prevencije, da se ograde i da kažu da ne učestvuju u tome, ali u politici ne treba nikome sto odsto verovati", rekla je Đorić.