29. april 2024 13:15

Protestna vožnja beogradskih taksista povodom mogućeg usvajanja rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Protestna vožnja beogradskih taksista povodom mogućeg usvajanja rezolucije o Srebrenici

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Na inicijativu Ugovorne privredne taksi komore Srbije danas je u Beogradu organizovana protestna vožnja povodom mogućeg usvajanja rezolucije o Srebrenici, o kojoj će se, nakon 6. maja, odlučivati na Generalnoj skupštini UN.

Okupljanje je počelo u Jajincima kod spomen parka, gde je položen venac, a protestna vožnja se nastavila Bulevarom Oslobođenja, Autokomandom, Slavijom, zatim kroz Kneza Miloša, Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije.

Jedan deo taksista uputio se ka Starom sajmištu, gde će položiti vence.

Direktor Ugovorne privredne taksi komore Srbije Boško Vukojević izjavio je da su se okupili zbog brige za svoju decu i pokolenja, kao i zbog poštovanja prema svojoj zemlji.

"Svaki normalan čovek, a posebno Srbin osuđuje zločin koji se dogodio u Srebrenici i ne želimo da umanjujemo strašne posledice koje je taj zločin ostavio na porodice nastradalih", poručio je Vukojević.

Kako je naveo, krivci su osuđeni, ali genocida nije bilo.

"Treba da prestane da se trguje tim terminom. Genocid po svojoj definiciji nije to što se dogodilo u Srebrenici, a to su potvrdili i najveći stručnjaci za međunarodno pravo. Ako je Srebrenica genocid, šta je onda Jasenovac, Banjica, Kragujevac, Kraljevo, Staro sajmište, Jajinci, Aušvic i ostali logori smrti, koje su donosioci predloga ove rezolucije osnivali u Drugom svetskom ratu", rekao je Vukojević.

Vukojević je istakao da je istrebljenje Indijanaca u Americi bio genocid bez presedana.

Osvrnuo se i na bačene bombe na Hirošimu i Nagasaki, operaciju Milosrdni anđeo iz 1999, na ratove u Libiji, Avganistanu, Vijetnamu i Ukrajini.

"Kada vi učinite zločin onda je to kolateralna šteta, a kada to učini neki Srbin onda je to genocid", poručio je Vukojević međunarodnoj zajednici.

Kako je naveo, ovom rezolucijom se seje seme zla.

"Danas smo izašli na ulicu da to seme ne bi procvetalo, da se ne bismo viđali na grobljima umesto na sahranama. Siguran sam da u svakoj državi u okruženju ima ljudi koji razmišljaju kao mi, sposobni i voljni da pokrenu nešto u svojim sredinama, kao što su ovde taksisti koji su uvek bili uz svoj narod kada je to bilo potrebno", kazao je Vukojević.

Nakon govora, odrecitovao je dve autorske, antiratne pesme.

U protestnoj vožnji učestvovalo je nekoliko desetina taksista, a neki od njih imali su transparente sa natpisom "Ponosan sam što sam Srbin" i srpsku trobojku.

Inicijativu za usvajanje rezolucije kojom se 11. jul svake godine obeležava kao "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici", predvode Nemačka i Ruanda.