21. maj 2024 06:56

Marko Đurić: Glasanje neće proći kako su zamislili tvorci rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Glasanje neće proći kako su zamislili tvorci rezolucije o Srebrenici

Foto: Tanjug/video

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da glasanje u Generalnoj skupštini UN neće biti onako kako to zamišljaju tvorci rezolucije o Srebrenici.

U izjavi novinarima u Njujorku gde će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, Đurić je sinoć rekao da je pre samo mesec dana bila drugačija situacija, ali da niko nije očekivao da će se Srbija tako jako suprotstaviti rezoluciji i da neće dozvoliti da, uz holokaust i genocid u Ruandi, Srbi budu označeni praktično na posredan način kao odgovorni, kao moralno krivi pred savešću čovečanstva.

"Mi smo se suprotstavili toj vrsti nepravde, suprotstavili smo se pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama u kojoj i srpske i druge žrtve ne bi bile obeležene na odgovarajući način, a Srbiji bi bila zalepljena etiketa. Kosponzori rezolucije naročito nisu očekivali i nisu želeli scenario u kojem se mi ovako aktivno suprotstavljamo", istakao je Đurić.

Dodao je da veruje da će to uroditi određenim plodom.

"Ne bih da dižem očekivanja preterano, ali sasvim sigurno da stvari ne prolaze i da neće proći na način na koji su autori ovih rezolucija zamislili. A ponoviću još jednom, sve države se suočavaju, koje se o ovome izjašnjavaju, sa ogromnim pritiskom nekih od najrazvijenijih zapadnih zemalja. I razgovarati u takvim okolnostima nije ni malo jednostavno", rekao je šef srpske diplomatije.

Delegacija Srbije će učiniti apsolutno sve na čelu sa Vučićem

Marko Đurić izjavio je da će delegacija Srbije u Njujorku učiniti sve, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je ljudski moguće, ulažući apsolutno sve od političkog, državnog, kako god hoćete kredibiliteta, da izvuče najbolji mogući rezultat za Srbiju.

On je sinoć rekao da Srbiji predstoji ozbiljna borba.

"Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi je ogroman. Toga treba da budemo svesni. Dakle, paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su 20 puta jače, neke od njih i više od toga od Srbije i zemlje koje se izjašnjavaju, dakle i afričke i azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju bukvalno u pojedinim segmentima i u pojedinim situacijama i sa političkim ucenama. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da sav kredibilitet koji država Srbija ima i koji smo kroz decenije i kroz pokret Nesvrstanih i kroz ekonomsku saradnju, ali i kroz principijelnu politiku po kojoj smo postali poznati, koja je postala neka vrsta našeg trademarka, da danas upotrebljavamo", rekao je Đurić.

On je dodao da se brojne zemlje suočavaju sa brojnim ucenama.