23. maj 2024 18:16

Gana bila udržana, poziv na pomirenje u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gana bila udržana, poziv na pomirenje u BiH

Foto: UN video

NJUJORK - Gana je bila uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici, rekla je predstavnica te zemlje danas na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i navela da je Gana takvog uverenja da kolekitivno sećanje istorijskih događaja kao zločina i genocida jeste nešto što bi trebalo da počiva na široj nacionalnoj i regionalnoj prihvaćenosti i solidarnosti.

"Mi pozivamo narode na pomirenje u BiH još od Dejtonskog sporazuma", rekla je predstavnica Gane i dodala da moraju da se poštuju žrtve i preživele.

Patnja ne sme da se nastavi i ne sme da bude zaboravljena, rekla je ona.

"Za Ganu posvećenost i podrška principima međunarodnog prava vodi ka osuđivanju zločinima koji su se desili protiv 8.000 mladića i dečaka u julu 1995. Njihove priče ne mogu da budu zanemarene već bi ono što se desilo trebalo da služi kao činjenica da se svi u BiH suprotstave podelama", rekla je ona.

Gana, kako je rekla, podržava sva zalaganja u BiH da se promoviše međuversko i međuetničko pomirenje i da svi akteri u zemlji rade ka uspostavljanju atmosfere nacionalnog jedinstva, bezbednosti i sigurnosti.

"Još jednom pokazujemo solidarnost sa žrtvama i preživelima genocida u Srebrenici i ponavljamo potrebu za međunarodnom saradnjom kako bi sadašnje i buduće generacije bile oslobođene ovakvih stradanja", rekla je ona.