30. maj 2024 14:07

Kovač i Vinja: Srbija jedna od vodećih zemalja u procesu evrointegracije Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovač i Vinja: Srbija jedna od vodećih zemalja u procesu evrointegracije Zapadnog Balkana

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednikom Odbora za evropske integracije Doma poslanika Italije Điljo Vinja rekao je danas u video razgovoru sa potpredsednicom Skupštine Srbije i predsednicom Odbora za evropske integracije Elvirom Kovač da se donji dom italijanskog parlamenta sprema za usvajanje Rezolucije integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

U razgovoru je ocenjeno da je Srbija jedna od vodećih zemalja u ovom procesu, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Kovač je navela da je Srbija formirala novi saziv Narodne skupštine i nedavno izabrala i Vladu Srbije, te da će politika ova dva tela biti nastavak prethodnog rada, s obzirom na činjenicu da se koalicija u parlamentu nije previše promenila.

Ponovila je da spoljno-politički cilj Srbije ostaje proces evropskih integracija i da Srbija vredno radi na usvajanju i implementaciji reforma EU u svim oblastima.

Podvukla je da ovaj trud u poslednje vreme nije uočen od strane EU, te da Srbija više od dve godine nije otvorila ni jedan novi klaster, kao i da vidljivost procesa integracija slabi, iako je Evropska komisija u prethodna dva izveštaja istakla da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3.

Dodala je i da geopolitičke promene u Evropi jesu usporile ovaj proces i da je Srbija svesna da on zavisi od političkih odluka i činjenice da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, što je i bila najveća kritika upućena Srbiji od strane EU.

Objasnila je da Srbija nije bila u poziciji da to učini iz razloga što zna kakve posledice sankcije ostavljaju na građane, ali i činjenice da Srbija u velikoj meri zavisi od ruskog gasa. Istakla je da i pored ovih faktora Srbija i dalje želi da napreduje, zajedno sa celim Zapadnim Balkanom koji se zalaže za mir i stabilnost.

"Ubeđeni smo da naša evropska budućnost i dobra regionalna saradnja to i omogućavaju, kako za nas, tako i za okolne zemlje. Mi smo najveća zemlja u regionu, sa najvećom i najjačom ekonomijom“, izjavila je Kovač.

Dodala je da je jedna od dobrih vesti usvajanje Reformske agende i da je Srbija spremna za podsticaje od strane EU, koji su za ovaj poduhvat neophodni.

Navela je da je zelena tranzicija za Srbiju od velikog značaja i da je prethodni saziv usvojio zakone koji su usklađeni sa zakonima EU, a da je sledeći korak njihova implementacija.

Poručila je da je plan predsednice skupštine Ane Brnabić da ova institucija bude što transparentnija, kao i da nastavi konstruktivan dijalog sa opozicijom.

Dodala je da su migracije još jedna od važnih tema za celu Evropu, sa kojima se Srbija uspešno snalazi, te da smatra da je bezbednost i svakodnevica građana najbitnija, a da se migranti prihvataju u centre za azil.