4. jun 2024 12:54

Đurić: Uporedo sa evropskim putem jačamo saradnju sa svima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Uporedo sa evropskim putem jačamo saradnju sa svima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da je njegova vizija kao šefa srpske diplomatije da Srbija uporedo sa evropskim putem nastavi da razvija i jača saradnju sa državama iz svih delova sveta.

"Gradićemo nova, ali nećemo zaboraviti stara partnerstva i tradicionalna prijateljstva. Nastavićemo da, unapređujemo sveobuhvatne bilateralne odnose sa najvažnijim akterima međunarodne politike, SAD, Kinom, Rusijom, kao i sa svim evropskim partnerima", rekao je Đurić na otvaranju Internacionalne akademske konferencije Kvadratura kruga: "Kretanje kroz promene u savremenim međunarodnim odnosima" kojoj su prisustvovali između ostalog i predstavnici diplomatskog kora i ambasadori Kine i Ukrajine.

Srbija će, kako je dodao, nastaviti da uspešno podiže nivo odnosa sa prijateljskim državama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Ministar je naglasio da Srbija neće odustati od zalaganja za univerzalno važenje temeljnih principa povelje UN, bez obzira što i sama trpi posledice njene selektivne primene i grubog kršenja međunarodnog prava u slučaju jednostranog prolašenja nezavisnosti Kosova, čime joj je naneta i istorijska nepravda.

On je naglasio da to ipak nije najgore što se dešava već svakodnevno sistematsko šikaniranje srpskog naroda na KiM.

"Jednostrano proglašena nezavisnost KiM predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali to, nažalost, nije najgore što nam se desilo. Najgore što nam se dešava još uvek je strahoviti pritisak prema nevećinskim zajednicama, posebno prema srpskoj zajednici na KiM, koja je izložena sistematskom šikaniranju, kršenju kolektivnih ljudskih, političkih i ekonomskih prava", rekao je i naglasio da ta tema zaslužuje da bude predmet i javnog i jasnog izjašnjavanja šire akademske zajednice.

On je podsetio da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali i uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Govoreći o prioritetima srpske spoljne politike, ukazao je da se svet suočava sa izuzetno teškim, nepredvidivim i nestabilnim okolnostima, izazovima i krizama koje postaju sve složenije - od rata u Ukrajini i eskalacija sukoba i humanitarne katastrofe u Gazi do povećanja rizika od terorističkih pretnji, ali i ozbiljnih posledica ekonomske, energetske i klimatske krize.

"Da bismo se uspešno nosili sa tim izazovima, neophodno je koordinisano delovanje svih relevantnih faktora, kao i kontinuiran razvoj novih pristupa i metoda koji će omogućiti da efikasno odgovorimo na sve složenije međunarodne okolnosti", rekao je on.

Naglasio je da Srbija uvek ističe važnost stabilnosti regiona, unapređenje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa i dodao da se pristup Srbije zasniva na viziji o zajedničkoj EU budućnosti.

"Srbija želi da postane članica EU, ta vizija je utemeljena na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja naše države i našeg naroda", rekao je Đurić i naglasio da Srbija nastavlja da podržava sve inicijative koje doprinose regionalnoj saradnji i integraciji.

Naglasio je da je upravo suprotno proizvela inicijativa vezana za rezoluciju o Srebrenici pokrenuta na nelegitiman način, bez odluke nadležnog organa BiH i bez dogovora u regionu.

"Ta rezolucija ima duboko negativan uticaj na proces pomirenja koji na Balkanu predstavlja složan i delikatan proces", ocenio je ministar i dodao da usvajanje rezolucije, koja "nije rezultat zajedničkog konsenzusa, već političkih pritisaka", predstavlja ozbiljan korak unazad u procesu pomirenja.

Podsetio je da Srbija uvažava i poštuje sve žrtve iz prošlosti, uključujući i žrtve zločina u Srebrenici, i da se zalaže za očuvanje sećanje na dostojanstven način, bez korišćenja tragedija u političke svrhe.

Srbija je, kako je dodao, zemlja posvećena punopravnom članstvu i procesu pristupanja koji zahteva reforme i prilagođavanje.

"Uvereni smo da je to najbolji put za budućnost naše zemlje. Evropske vrednosti, principi demokratije, vladavine prava i ljudskih prava su temelj na kome gradimo naše društvo i institucije", rekao je Đuruć i izrazio očekivanje da će napori i brojni rezultati koje je Srbija ostvarila biti prepoznati i na adekvatan način vrednovani.

Đurić je izrazio uvrenje da će zaključci i preporuke

ove međunarodne naučne konferencije, koja se održava u Rektoratu Univerziteta u Beogradu biti od velike koristi i da će doprineti još kvalitetnijem razumevanju međunarodnih odnosa i sveobuhvatnom sagledavanju kompleksnih izazova sa kojima se suočava savremeni svet.

Konferenciju organizuju Institut za međunarodnu politiku i privredu i Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, a u njenom radu će učestvovato profesori i istraživači iz 12 zemalja.