7. jun 2024 11:46

Srbija postala 33. zemlja članica organizacije Worldskills Europe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija postala 33. zemlja članica organizacije Worldskills Europe

Foto: Shutterstock.com/Rido, ilustracija

BEOGRAD - Srbija je pristupila WorldSkills Europe na Generalnoj skupštini održanoj u Luksemburgu 6. juna 2024, a zvanični nosilac članstva u organizaciji je Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

Članstvo u WorldSkills Europe znači da će Srbija moći da učestvuje na EuroSkills takmičenju 2025. u Herningu u Danskoj, kao i na budućim EuroSkills takmičenjima, saopštila je danas Kancelarija za dualno obrazovanje.

WorldSkills Europe je organizacija koja je deo šireg pokreta – WorldSkills International, jedan vid „obrazovne olimpijade“ na kojoj se omogućava mladima da odmere svoje stečene veštine i dostignuća.

WorldSkills Europe posvećeno radi sa mladima, kako bi se pripremili za poslove budućnosti i veoma aktivno promoviše stručno obrazovanje, kao i obuke za aktuelna zanimanja širom Evrope.

Ova organizacija okuplja privrednike, predavače i mlade iz više od 30 zemalja kako bi se kvalifikovanim mladim profesionalcima pružila prilika da se takmiče, steknu savremena znanja i iskustva i nauče kako da postanu najbolji u svojoj veštini po izboru.

„Uzbuđeni smo što možemo da pozdravimo Srbiju kao članicu WorldSkills Europe i radujemo se novim perspektivama, uvidima i znanju koje će doneti našim postojećim članovima. Kako naše članstvo nastavlja da raste, tako raste i posvećenost svih naših članova da podignu standarde izvrsnosti u veštinama, kao i želja da inspirišemo sledeću generaciju mladih profesionalaca širom Evrope“, rekao je predsednik odbora WorldSkills Europe Gijom Suto.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija prof. dr Gabrijela Grujić istakla je da je misija Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS uspostavljanje dualnog obrazovanja kao jednog od glavnih nosilaca razvoja ljudskog kapitala i ekonomskog razvoja Srbije, kao i da razvija standarde kvalifikacija u skladu sa potrebama savremenog društva, da obezbedi kvalitet u procesu sticanja kvalifikacija, kao i njihovu uporedivost sa kvalifikacijama stečenim u drugim zemljama.

Navela je da je model dualnog obrazovanja prepoznat u Republici Srbiji kao vodeća platforma za sticanje znanja, veština, sposobnosti i stavova, kao i lakše zapošljavanje mladih.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izrazila je uverenje da će uključivanje Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija kao zvaničnog člana WorldSkills Europe značajno doprineti razmeni znanja, najboljih praksi i ukupnom unapređenju standarda veština kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je za Srbiju to odlična prilika da na međunarodnom nivou predstavi stručnost i veštine mladih ljudi u više od 40 zanimanja.