11. jun 2024 14:08

Milićević: Vučić će dati argumentovan odgovor o tvrdnjama vezano za Svesrpski sabor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Vučić će dati argumentovan odgovor o tvrdnjama vezano za Svesrpski sabor

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar bez portfelja Đorđe Milićević izjavio je danas da je ubeđen da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dati argumentovan odgovor američkog ambasadi u Sarajevu na njenu tvrdnju da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

Milićević je za Tanjug istakao da je ono što je sadržano u Deklaraciji dijametralno suprotno od stavova koje iznose pojedine ambasade i zvaničnici u regionu, među kojima i ambasador SAD u Sarajevu.

"Postavlja se pitanje da li je on uopšte pročitao Deklaraciju koju su podržale Vlada Republike Srbije, Vlada Republike Srpske i o kojoj će se raspravljati u Narodnim skupštinama Republike Srpske i Republike Srbije. Ako je pročitao, onda vrlo precizno i jasno može videti da je korišćena precizna terminologija i da se upravo poziva na Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Milićević.

Kako kaže, razume "velike" jer su, dodaje, navikli na podanički i na poslušnički odnos, a nisu navikli da jedna mala država poput Srbije, mala po broju stanovnika, mala po površini, ima slobodnu, nezavisnu, samostalnu i suverenu politiku.

"Ali Srbija je to pokazala. Srbija je to pokazala od početka geopolitičkih dešavanja, kada su se mnogi svrstavali ka istoku ili ka zapadu. Predsednik Srbije i državno rukovodstvo su vrlo jasno rekli: mi ćemo sačuvati našu samostalnost i vodićemo takvu i spoljnu i unutrašnju politiku, poštovaćemo međunarodno javno pravo, poštovaćemo principe povelje UN, ali ćemo raditi u skladu sa našim nacionalnim i državnim interesima i u pravcu onoga što jeste interes naših građana", naveo je Milićević.

Milićević je ocenio da mnogi koji daju sebi za pravo da komentarišu na taj način Deklaraciju žele zapravo da nanesu štetu Srbiji.

Na pitanje zbog čega im smeta Deklaracija, uz podsećanje da je bilo komentara da je Svesrpski sabor bio nacionalistički skup sa opasnim zaključcima, Milićević je upitao koji su to opasni zaključci.

"Sabor je pre svega simbolizovao jedinstvo. I lično smatram da je to u ovom trenutku veoma važno, u periodu kada je Srbija izložena velikim izazovima, velikim iskušenjima, velikim pritiscima, veoma je važno da pokažemo jedinstvo", poručio je Milićević.

Milićević kaže da je Deklaracijom definisani nacionalni interesi oličeni u miru i stabilnosti.

"Je li to sporno za bilo koga u regionu? Želimo da govorimo o budućnosti našeg naroda, da naš narod oseti još veći napredak u narednom vremenskom periodu. Pa kome to smeta? Nekome je smeta jaka i stabilna Srbija. Nacionalni cilj je ekonomija. Ako ste jaki i ekonomski stabilni, onda će vas uvažavati i poštovati i drugi. S tim što, kada je reč o ekonomiji i napretku u oblasti ekonomije, predsednik je jasno govorio o tome, moramo mnogo toga da radimo zajedno sa RS, ali i sa ostalima u regionu, sa evropskim partnerima, da razgovaramo i sa zapadom, ma koliko se to nekome svidelo ili ne", naveo je Milićević.

Milićević je zaključio da im očigledno smeta samostalnost, nezavisnost, suverenost.

"Apsolutno ništa drugo, ni jedna reč, ali apsolutno ni jedna reč nije usmerena protiv bilo koga i nije rezultat Sverpskog sabora. Nismo mi ništa uradili što je protiv, mi smo radili za, ali za interese, pre svega, našeg naroda", istakao je Milićević.