17. jun 2024 11:29

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić: Mir u Ukrajini nakon samita u Švajcarskoj nije bliži

Izvor: TANJUG

podeli vest

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić: Mir u Ukrajini nakon samita u Švajcarskoj nije bliži

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić smatra da mir u Ukrajini nakon mirovnog samita koji je održan proteklog vikenda u Švajcarskoj, a kojem nije prisustvovala Rusija, nije bliži i dodaje da su takve mirovne konferencije bez svih učesnika osuđene na propast.

Rakić je za Tanjug rekao da je sama najava samita govorila o tome da ne treba očekivati neke epohalne rezultate, jer nije bio pozvan jedan od direktnih učesnika sukoba u Ukrajini, odnosno Rusija.

Prema njegovim rečima, samit je pokazao da postoji jasna polarizacija, što se takođe videlo i po nivou zvaničnika koji su učestovali.

Rakić je dodao i da je deklaracija o Ukrajini, koju je potpisalo 80 zemalja, dokument koji je prilično blag i ništa ozbiljnije ne govori.

"Mislim da je ovo bilo jedno uludo trošenje novca i da na taj način ne može da se doprinese putu ka mirovnom rešenju u Ukrajini", kaže on.

Na pitanje o još jednom mirovnom samitu o Ukrajini pre predsedničkih izbora u SAD, što je najavio švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis, Rakić kaže da je to važno zato što se očekuje da će se tako ostvariti kontinuitet u politici Zapada prema Rusiji, odnosno njihov odnos prema Ukrajini i ratu u toj državi.

"Nemojte ništa da očekujete kada imate situaciju odlazeće administracije SAD, koje su glavni igrač za uspostavljanje mira u Ukrajini, pored Rusije i Ukrajine. Videćemo ko će se odazvati da ponovo dođe na taj samit, ali takve vrste mirovnih konferencija bez svih učesnika su osuđene na propast", smatra on.

Prema rečima Rakića, ne treba imati bilo kakva značajnija očekivanja osim što na Zapadu može da se tumači da je ostvareno jedinstvo i da je veći deo međunarodne zajednice za uspostavljanje mira u Ukrajini, što je verovatno tačno, ali dalje od toga nema ničeg konkretnog.

"Možemo očekivati samo tragične izveštaje sa fronta, bez nagoveštaja da bi neki mirovni proces mogao da bude pokrenut", ocenio je Rakić.