19. jun 2024 16:39

Brankica Janković i Kajrat Abdrahmanov razgovarali o stanju ostvarivanja prava nacionalnih manjina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković i Kajrat Abdrahmanov razgovarali o stanju ostvarivanja prava nacionalnih manjina

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Visoki komesar OEBS za nacionalne manjine Kajrat Abdrahmanov razgovarao je danas sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković o ostvarivanju i zaštiti prava nacionalnih manjina u Srbiji i aktivnostima koje Poverenik sprovodi na tom polju.

Kako je saopšteno iz Kancelarije poverenika, Janković je u razgovoru navela da je u toku sprovođenje drugog ciklusa obuke za predstavnike svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji sa ciljem da se ojačaju njihovi kapaciteti za prepoznavanje i zaštitu od diskriminacije, a koje institucija Poverenika realizuje u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Ona je istakla da su saveti nacionalnih manjina važni partneri na prevenciji diskriminacije, sa kojima institucija Poverenika ima dobru saradnju, kao i da uskoro završava obilazak svih nacionalnih saveta, sa kojima razgovara o eventualnim problemima u domenu zaštite ravnopravnosti.

Janković je navela da pored postupanja po pritužbama, Poverenik realizuje i druge aktivnosti, kao što su edukacije za sve društvene aktere, obilazak romskih naselja, saradnja sa medijima, izdavanje priručnika i organizacija stučnih skupova.

Ona je rekla da je u toku istraživanje o percepciji Roma i Romkinja o diskriminaciji kako bi se iz njihove perspektive sagledao položaj romske zajednice u različitim oblastima.

Rezultati ovog istraživanja će biti predstavljeni na konferenciji koju će Poverenik organizovati u septembru, a čija će glavna tema biti obrazovanje kao ključ za prevazilaženje isključenosti i siromaštva.

Abdrahmanov je izrazio podršku radu poverenice Janković i istakao značaj zalaganja institucije Poverenika za unapređenje položaja nacionalnih manjina, kao i suzbijanje svih oblika diskriminacije.

Saglasili su se da su kontinuitet i posvećenost važni za unapređenje ravnopravnosti na svim poljima, kao i da nezavisne institucije za ravnopravnost imaju posebnu ulogu u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava svih građana i građanki.