29. jun 2024 21:15

Politikolog Marija Đorić: Pucanj u žandarma pucanj u Srbiju, Jevremović pokazao da ima ko da nas čuva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politikolog Marija Đorić: Pucanj u žandarma pucanj u Srbiju, Jevremović pokazao da ima ko da nas čuva

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD  - Politikolog Marija Đorić ocenila je da je najjači utisak današnjeg terorističkog napada u Beogradu to što je pripadnik žandarmerije fantastično obavio svoj posao, što je bio izuzetno pribran i pokazao da je pravi dobro obučeni profesionalnac koji je na vreme neutralisao teroristu.

"On je dokaz da ima ko da nas čuva. Njegova reakcija je za svaku pohvalu. Veoma mi je drago što sam čula da će dobiti odlikovanje kada izađe iz bolnice. Taj momak (pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović) je to zaslužio", rekla je Đorić za Tanjug i dodala da je drugi utisak taj što je teroristički čin izvršio konvertit.

Prema njenim rečima, to je jedna vrlo indikativna situacija, jer nepisano pravilo je da oni koji konvertiraju iz jedne religije u drugu imaju potrebu da dokažu novostečeni identitet i vrlo često pokazuju veći stepen nasilja.

"Ovo je teroristički akt i sa tim nema šale. Kod terorizma ne postoji apsolutna zaštita", rekla je ona dodajući da je prvo bilo reči da li je ovo usamljeni vuk i očigledno da nije individualni terorizam.

"I očigledno da su neke osobe bile praćene, videćemo sa kim su povezani ovi teroristi, ali najverovatnije je da je u pitanju Islamska država kao teroristička organizacija ili njoj sestrinske organizacije koje se vezuje za radikalni islam. Možda su neke terorističke organizacije teritorijalno uništane, ali ideja je i dalje živa - ideja terorizma je neuništvana", rekla je ona.

Na pitanje zašto bi im Srbija bila meta kaže - iz više razloga i dodaje da je sada pitanje ko je bio prava meta, Srbija ili Izrael.

"Ako pretpostavimo da je Srbija meta, meta je iz više razloga. Tu je postkonfliktno društvo, tu su razni regionalni odnosi. I percepcija terorista je takva da ne morate da imate ni poseban razlog da biste bili njihov neprijatelj. Naravno, videćemo ko je bilo zaista prava meta, ali najbitnije je da mi čuvamo našu zemlju, naše ljude i predstavnike konzularnih i diplomatskih predstavništava", rekla je ona.

Naglasila je da misli da sada kada će sve bezbednosne službe uprti oči u ljude indikovane na terorizam, svi mogu mirno da spavaju i da budu sigurni ako dolaze u Srbiju.

Dodala je da teroristi biraju da žrtve budu masovne, što je trend kod savremenog, pre svega religijskog fundiranog terorizma. Takođe, kako je dodala, ide se i na zastrašivanje.

"Drugi modus operandi je da se biraju simboličke žrtve. U ovom slučaju je izabrana simbolička žrtva, jedna, ali vredna. Pucanj u žandarma jeste pucanj u institucije Srbije, odnosno pucanj u Srbiju", rekla je ona i dodala da se postavlja pitanje da li je to samo pucanj u Srbiju ili je na neki način Izrael bio meta.

Kao dobro je ocenila to što je spoljni prsten, gde je bio ranjeni žandarm, odreagovao dobro i pravovremeno.

Kaže da očekuje povećani stepen bezbednosti i da građani ne bi trebalo da se iznenade ako vide veći broj pripadnika naoružanih bezbednosnih snaga, pripadnika raznih specijalnih jedinica.

"Doći će do intenziviranja rada svih službi bezbednosti, jer ovo zaista jeste teroristički akt, sa terorizmom nema šale i ministar unutrašnjih poslova je rekao da će taj nivo stepena bezbednosti biti podignut na crveni nivo, što je zaista visok nivo, tako da pripadnici bezbednosnog sektora mogu možda da se pozovu da se vrate sa odmora ili da jednostavno budu u pripravnosti a građani da mirno spavaju jer su tu naše nadležne institucije koje će nas štititi", navela je ona.

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je danas u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu. Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar. Žandarm je u samoodbrani pucao na Žujovića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.