2. jul 2024 12:24

Gujon: Kancelarija za javnu diplomatiju promovisaće Srbiju i braniti njene intrese

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gujon: Kancelarija za javnu diplomatiju promovisaće Srbiju i braniti njene intrese

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas da će ta Kancelarija braniti srpske interese, istinu, kao i da će promovisati srpsku kulturu.

Gujon je naveo da su Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje i Emanuel Makron mnogo učinili za srpski narod i naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da uspostavi vezu, kao i lične kontakte sa Makronom koje su značajne za srpsku diplomatiju.

"To je zaista neverovatna stvar koja je konkretno pomogla srpskim interesima, odnosno Srbiji, u različitim diplomatskim bitkama. I to je veoma važna stvar i na nama je da sarađujemo sa svim vladama u svetu, bez obzira ko čini tu vladu i da imamo što bolje i prisnije odnose sa svima njima", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da se meša u tuđe izbore, kao i u izbore stranih naroda.

"To nije naša stvar, naša stvar je da sarađujemo i da radimo dobre stvari, pre svega za Srbiju i srpski narod", kazao je on.

Gujon je naveo da je dosta Srba iz Francuske ušlo u Evropski parlament kao pripadnici svojih stranaka u različitim zemljama.

"U prethodnom sazivu Francuskog parlamenta takođe i jedna Srpkinja, poreklom iz Loznice, bila je član Makronove stranke", naveo je on.

Ljudi pripadaju različitim političkim strankama, ali, kako je ekao, gde god se nalazimo u svetu, možemo da uradimo nešto pozitivno i na političkom nivou, humanitarnom nivou, kao i na medijskom nivou.

"Imamo tri kandidata za Francuski parlament, imamo jednog takođe u Austriji za Austrijski parlament, za parlamentarne izbore krajem septembra. To su pozitivne stvari i za te zemlje, zato što time pokazuju poštovanje prema svima, bez obzira odakle su poreklom, a to je dobro za Srbiju", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju će da oglašava istinite vesti o Srbiji i Srbima na stranim jezicima, kako bi kako je rekao, promenili lažnu sliku o Srbiji.