7. avgust 2023 10:35

Južna Koreja priprema evakuaciju desetina hiljada izviđača zbog tajfuna Kanun

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južna Koreja priprema evakuaciju desetina hiljada izviđača zbog tajfuna Kanun

Foto: Yonhap via AP, File/Choe Young-soo

SEUL - Južna Koreja priprema evakuaciju desetina hiljada učesnika svetskog skupa izviđačkog pokreta iz priobalnog naselja Džembori, zbog nadolazećeg tajfuna Kanun, preneo je danas AP.

Južna Koreja će poslati oko 1.000 autobusa da premesti oko 36.000 izviđača iz 156 zemalja iz Džamborija, u jugozapadnom okrugu Buan, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Južne Koreje Kim Sung-ho.

Naveo je da će većina izviđača biti smeštena na mestima u glavnom gradu zemlje, Seulu, i obližnjoj gradskoj oblasti i da će zvaničnici da obezbediti prostore u vladinim centrima za obuku i obrazovnim ustanovama.

Saopštenje je usledilo nakon što je Svetska organizacija izviđačkog pokreta saopštila da je hitno pozvala Južnu Koreju da brzo skloni izviđače sa puta oluje i ''obezbedi sve neophodne resurse i podršku učesnicima tokom njihovog boravka i dok se ne vrate u svoje matične zemlje''.

AP navodi da je Južnokorejska meteorološka agencija ranije saopštila da će oluja Kanun u četvrtak ujutru doći do Južne Koreje, sa potencijalnim vetrovima jačine od 118 do 154 kilometra na sat, a da će veliki delovi juga zemlje, uključujući Buan, mogli biti pogođeni olujom već u sredu.

Tajfun Kanun je u prošli četvrtak pogodio Japan, oštetivši kuće i dovodeći do nestanka struje na Okinavi i drugim ostrvima.

Od oko 36.000 izviđača iz 156 zemalja koji se nalaze na Džamboriju, njih oko 4.500 je iz Ujedinjenog Kraljevstva, a oko 1.000 iz SAD.

Južna Koreja kategoriše Kanun kao tajfun, odnosno kao tropsku oluju sa vetrovima jačim od 61 kilometar na sat.