3. septembar 2023 13:25

Mongolija: Papa pozvao sve religije da žive u slozi i izbegavaju fundamentalizam

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mongolija: Papa pozvao sve religije da žive u slozi i izbegavaju fundamentalizam

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

ULAN BATOR - Papa Franja održao je danas misu u glavnom gradu Mongolije, Ulan Batoru, pozivajući sve religije da žive u slozi i izbegavaju ideološki fundamentalizam koji podstiče nasilje.

Papa je održao misu u Stepe areni i to je najvažniji verski događaj tokom njegove posete Mongoliji, u kojoj su većina stanovnika budisti, a ima samo 1.450 katolika.

Papa je tokom mise sebe nazvao jednim od "skromnih naslednika" drevnih škola mudrosti i citirao Budu, koji je rekao da se "mudar raduje davanju", napominjući da je slično govorio Isus - da je bolje "davati nego primati".

Papa iz Mongolije poslao poruku Kini

Papa Franja, koji boravi u poseti Mongoliji, obratio se danas kineskom narodu koji je nazvao "plemenitim" i zatražio od katolika u Kini da budu "dobri hrišćani i dobri građani".

"Poželeo bih sve najbolje kineskom narodu, da idu dalje i da uvek napreduju. A kineske katolike bih pozvao da budu dobri hrišćani i dobri građani", rekao je papa na kraju mise u Ulan Batoru.

Papa je tokom jučerašnjeg obraćanja rekao da vlade ne treba da se plaše Katoličke crkve jer ona nema političku agendu, a Rojters ocenjuje da je to bila poruka upućena Kini, a ne Mongoliji koju posećuje.