10. septembar 2023 14:59

Poljska: Katolička crkva beatifikovala poljsku porodicu koja je skrivala Jevreje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska: Katolička crkva beatifikovala poljsku porodicu koja je skrivala Jevreje

Foto: , Deputy head of Poland's IPN history institute via AP/Mateusz Szpytma

VARŠAVA - Katolička crkva je danas beatifikovala devet članova jedne poljske porodice, uključujući i novorođenu bebu, koje su ubili nemački nacisti tokom Drugog svetskog rata zbog skrivanja Jevreja od holokausta.

Služba beatifikacije Jozefa i Viktorije Ulme i njihovo sedmoro dece održana je u gradu Markova na jugoistoku Poljske, gde su ih u martu 1944. ubili pripadnici nemačke vojne policije, preneo je Rojters.

Kardinal Marčelo Semeraro pročitao je pismo pape Franje tokom mise kojoj su pored ostalih prisustvovali i predsednik i premijer Poljske Andžej Duda i Matuš Moravjecki.

"Dajemo ovlašćenje da od sada pa nadalje časne sluge Boga, Jozef i Viktorija Ulma, supružnici i njihovih sedmoro deco.. koji su neustrašivo žrtvovali svoje živote iz ljubavi prema svojoj braći i dočekali u svoj dom one koji su pretrpeli progon, dobiju titulu blaženih", napisao je papa Franja.

Beatifikacija je poslednji korak pre proglašenja za sveca u Rimokatoličkoj crkvi.

Vatikanski mediji su naveli da je to prvi put da je čitavoj porodici odata počast na ovaj način.

Govoreći u Vatikanu, papa Franja je opisao poljsku porodicu kao "zračak svetlosti" u mraku Drugog svetskog rata i rekao da ona treba da služe kao model za druge.

Predsednik Poljske Andžej Duda zahvalio je Katoličkoj crkvi za beatifikaciju u ime nacije.

"Hvala vam što ste pokazali istorijsku istinu o tom vremenu, o sudbini Poljaka i Jevreja u ovoj zemlji pod nemačkom okupacijom, koji su svi hteli da prežive... pokazujući akte bratsva i milosrđa", istakao je Duda.

Oko tri miliona Jevreja koji su živeli u predratnoj Poljskoj bili su ubijeni tokom holokausta u vreme nacističke Nemačke, što čini oko polovinu svih Jevreja ubijenih tokom Drugog svetskog rata.