6. decembar 2023 10:14

SAD: Holivudski glumci izglasali sporazum kojim se prekida štrajk

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Holivudski glumci izglasali sporazum kojim se prekida štrajk

Foto: AP Photo, File/Chris Pizzello

LOS ANĐELES - Holivudski glumci odlučili su velikom većinom da glasaju za ratifikaciju sporazuma sa holivudskim studijima čime je, posle skoro četiri meseca prekinut štrajk, saopštili su predstavnici sindikata glumaca.

Prihvatanje trogodišnjeg sporazuma od strane glumaca, članova Udruženja filmskih glumaca Američke federacije televizijskih i radijskih umetnika (SAG-AFTRA) nije bilo izvesno, a neki istaknuti članovi su izrazili neslaganje po pitanju uslova sporazuma o kojima su pregovarali sindikalni lideri, prenosi američki Politiko.

Rezultat glasanja 78 odsto "za", koje je počelo 13. novembra, a koje je završeno u utorak 5. decembra, odražava široko rasprostranjeni entuzijazma glumaca nakon što su i članovi udruženja pisaca prihvatili sporazumu kojim je u septembru okončan njihov štrajk.

Ishod jučerašnjeg glasanja doneo je veliko olakšanje za lidere SAG-AFTRA i industriju zabave koja pokušava da se vrati u normalan radni kolosek nakon višemesečnih sukoba i obustava rada, ali je zvanično i kraj najburnije godine rada u Holivudu u poslednjih pedesetak godina.

"Ovaj ugovor je ogromna pobeda za zaposlene izvođače i označava početak nove ere za našu industriju", navodi se u sinoćnjoj objavi sindikata na platformi Iks (Tviter).