12. jul 2024 19:02

Brazil očekuje da će više od 100 zemalja podržati savez protiv gladi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brazil očekuje da će više od 100 zemalja podržati savez protiv gladi

Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

BRAZILIJA - Očekuje se da će više od 100 zemalja podržati globalni savez protiv gladi koji je Brazil predložio kako bi se borio sa problemom sve većeg broja ljudi koji gladuju u svetu, izjavio je danas brazilski ministar za socijalni razvoj Velington Diaz.

On je u intervjuu Rojtersu rekao da će sledeće nedelje otputovati u Ujedinjene nacije kako bi promovisao savez - inicijativu predsednika Luiza Inasia Lule da Silve za smanjenje siromaštva u Brazilu i širom sveta.

Od kada je Lula da Silva preuzeo dužnost prošle godine, Brazil je napravio korake u smanjenju nesigurnosti pristupu hrani i siromaštvu u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike, rekao je Diaz.

Brazil očekuje značajnu podršku inicijativi od G20 (grupe 19 najrazvijenijih zemalja sveta i Evropske unije) kojom južnoamerička zemlja predsedava ove godine.

Zvanično pokretanje takozvanog Globalnog saveza protiv gladi i siromaštva planirano je za samit G20 u Rio de Žaneiru u novembru, ali su sva pitanja u vezi sa tekstovima sporazuma u ​​potpunosti rešena, rekao je Diaz.

Savez ima za cilj uspostavljanje mehanizama za efikasnu alokaciju finansijskih resursa i resursa znanja.

Njegov cilj je da ukloni sve zemlje sa mape gladi Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) do 2030. godine.