1. jul 2023 09:37

Pakistan: U raciji nadomak granice sa Avganistanom ubijeno šest pobunjenika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pakistan: U raciji nadomak granice sa Avganistanom ubijeno šest pobunjenika

Foto: Shutterstock.com/Giannis Papanikos, ilustracija

PEŠAVAR - Pakistanska vojska saopštila je danas da su snage bezbednosti izvršile raciju u dva skrovišta ekstremista u regionima blizu granice sa Avganistanom, što je dovelo do intenzivnih pucnjava u kojima je šest pobunjenika poginulo tokom praznika Bajrama.

U saopštenju vojske objavljenom kasno u petak je navedeno da su dve racije sprovedene u petak rano ujutru u okruzima Tank i Severni Vaziristan, na osnovu verodostojnih obaveštajnih dojava o skrovištima ekstremista u oblastima blizu granice sa Avganistanom, prenosi AP.

Snage bezbednosti su zaplenile oružje i municiju iz skrovišta i sprovele operaciju čišćenja celog područja, navela je vojska bez preciznijih detalja o identitetu ili pripadnosti šestorice poginulih ekstremista.

Ekstremisti su uglavnom pripadnici frakcije Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), koja je poznatija kao pakistanski talibani, navodi AP.

Reč je o zasebnoj grupi, u savezu sa avganistanskim talibanima koji su preuzeli vlast u susednoj zemlji u avgustu 2021. godine u trenutku dok su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi povlačenja iz Avganistana.

Talibansko preuzimanje Avganistana ohrabrilo je pakistanske talibane, koji su poslednjih meseci pojačali napade na pakistansku policiju i vojsku.

Ranije ove nedelje bezbednosne snage su ubile komandanta Islamske države identifikovanog kao Šafi Ulaha tokom operacije u okrugu Bajur, u severozapadnoj provinciji Hajber.