24. jul 2023 18:46

Međunarodna federacija novinara poziva na istragu o smrti novinara Rostislava Žuravljova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna federacija novinara poziva na istragu o smrti novinara Rostislava Žuravljova

Foto: Shutterstock.com/Microgen, ilustarcija

BRISEL - Međunarodna federacija novinara (IFJ) izrazila je danas žaljenje zbog ubistva novinara Rostislava Žuravljova i pozvala je na hitnu istragu o smrti vojnog izveštača RIA Novosti, koji je ubijen u ukrajinskom napadu.

"Žalimo smrt još jednog novinara u ovom smrtonosnom sukobu i pozivamo vlasti da hitno istraže ubistvo Žuravljova. Pozivamo zaraćene strane da pruže novinarima najbolju moguću zaštitu kako bi im omogućili da bezbedno obavljaju svoje dužnosti", saopštila je IFJ.

Kako se navodi, Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) pridružuju se ruskoj podružnici Sindikatu novinara i medijskih radnika JMVU u pozivu na brzu istragu o smrti Žuravljeva, navodi se u saopštenju IFJ.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su četiri novinara Izvestija i RIA Novosti povređena u ukrajinskom udaru kasetnom municijom u Zaporožju.

Žuravljov je preminuo tokom evakuacije, dok su ostali u stabilnom stanju.

Prema ruskom istražnom komitetu, povređeni su i fotoreporter RIA Konstantin Mihalčevski i dva novinara lista Izvestija Roman Polšakov i Dmitrij Šikov.