16. jul 2024 17:16

Ukrajina i Češka dogovorile se o izgradnji fabrike municije u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina i Češka dogovorile se o izgradnji fabrike municije u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/Bilanol, ilustracija

PRAG  - Ukrajinska državna kompanija Ukroboronservis i češki proizvođač municije Selier i Belot planiraju da izgrade fabriku municije u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal nakon zajedničkih sastanaka dve vlade u Pragu.

Češka Republika je važan saveznik zvaničnog Kijeva u borbi protiv Rusije i predvodila je inicijativu kojom su Ukrajini dostavljene stotine hiljada komada municije iz celog sveta, prenosi Rojters.

"Među ostalim sporazumima u sferi odbrane, dogovorena je i izgradnja nove fabrike municije u Ukrajini. Sporazum je potpisan između kompanija Selier i Belot i Ukroboronservis. To je važno u ovom trenutku za snabdevanje vojske", rekao je Šmihal, bez dodatnih detalja.

Češki proizvođač pušaka Colt CZ Group, koji je ove godine preuzeo kompaniju Selier i Belot, rekao je da će u okviru ovog projekta obezbediti mašine za proizvodnju malokalibarske municije.

Još jedna jedinica Colt CZ Group, Češka Zbrojovka, takođe je, u okviru ranijih planova, potpisala sporazum o transferu tehnologije za proizvodnju pušaka CZ BREN 2 u Ukrajini.