19. jul 2024 10:24

Zelenski: Ukrajina ne mora da povrati sve teritorije silom, snaga diplomatije može pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: Ukrajina ne mora da povrati sve teritorije silom, snaga diplomatije može pomoći

Foto: Pool Photo via AP/Jacob King

LONDON - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina ne mora da povrati sve izgubljene teritorije silom, već da snaga diplomatije može da pomogne, dodajući da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Rusiju da pregovara o miru.

''Mislim da moć diplomatije može da pomogne. Vršenjem pritiska na Rusiju mislim da je moguće postići diplomatsko rešenje'', rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

Istakao je da smatra da bi Rusija trebalo da prisustvuje drugom samitu o miru u Ukrajini u novembru, nakon što zvaničnici iz Moskve nisu bili prisutni na samitu u Švajcarskoj održanom u junu.

Zelenski, koji je predsednik Ukrajine od 2019., takođe je potvrdio da planira da ostane na poziciji šefa države do kraja rata.

Zahvalio se saveznicima na podršci, ali je napomenuo da Kijev još uvek nije dobio borbene avione F-16.

Očekuje se da će se Zelenski danas obratiti na sastanku britanskog kabineta, što je prvi put da strani lider to učini nakon bivšeg predsednika SAD Bila Klintona 1997. godine, navodi BBC.

Ukrajinski predsednik je u intervjuu rekao da da će biti teško sarađivati sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom ako bude izabran za predsednika SAD, ali je istakao da je spreman da sarađuje sa bilo kim ko bude predsednik SAD.

Osvrćući se na izjavu Trampovog kandidata za potpredsednika Džej Di Vensa da "ga nije briga šta se događa sa Ukrajinom", Zelenski je rekao da možda Vensa nije briga za Ukrajinu, ali da Kijev mora da nastavi da sarađuje sa Vašingtonom.

Ukrajinski predsednik je u Velikoj Britaniji juče učestvovao na sastanku Evropske političke zajednice, gde je održao govor, a prethodno se sastao sa britanskim premijerom Kirom Starmerom, koji je obećao da će Velika Britanija pružati pomoć Ukrajinu koliko god bude potrebno i obećao pomoć od tri milijarde funti.