13. avgust 2024 09:16

Izrael poručio da će odgovoriti na svaki napad Irana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael poručio da će odgovoriti na svaki napad Irana

Foto: Shutterstock.com/CkyBe

TEL AVIV - Izrael je poslednjih dana preneo poruke Sjedinjenim Američkim Državama i nekoliko evropskih zemalja da će na svaki direktan napad Irana odgovoriti izraelskim udarom na iransku teritoriju, javio je izraelski vojni radio.

Ne navodeći izvor informacije, radio navodi da je Izrael pojasnio da je odlučan da napadne Iran čak i ako potencijalni napad ne izazove žrtve u Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da poruka ima za cilj da spreči pritisak međunarodne zajednice da se izbegne nasilan odgovor na eventualni iranski napad.

Iran je zapretio odmazdom Izraelu, koga krivi za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismalila Hanijea u Teheranu.

Vatikan pozvao Iran da se uzdrži od podsticanja sukoba na Bliskom istoku

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin pozvao je Iran da se "na svaki način" uzdrži od podsticanja sukoba na Bliskom istoku i da prihvati dijalog, pregovore i mir.

Parolin je u telefonskom razgovoru sa novim predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom izrazio ozbiljnu zabrinutost Svete stolice zbog onoga što se dešava na Bliskom istoku, saopštio je Vatikan, a prenosi AP.

Državni sekretar Vatikana je ponovio da je potrebno da se izbegne širenje sukoba i da prednost dijalogu, pregovorima i miru.

Iran odbacio evropske pozive na uzdržanost: Nedostaje im politička logika

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da u pozivu Francuske, Nemačke i Velike Britanije na uzdržanost u pogledu napada na Izrael "nedostaje politička logika" i da "protivreči principima međunarodnog prava".

"Bez ikakvih primedbi na zločine cionističkog režima (Izrael), izjava E3 drsko zahteva od Irana da ne odgovori na kršenje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je portparol ministarstva Naser Kanani, prenosi Rojters.

On je pozvao Pariz, Berlin i London da "jednom zauvek ustanu protiv rata u Gazi i ratnog huškanja Izraela".

Teheran i njegovi saveznici Hamas i libanska šiitska grupa Hezbolah optužili su Izrael za ubistvo političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, dok izraelska vlada nije preuzela odgovornost.

IDF u "stanju najviše pripravnosti" zbog napada Irana, koji očekuju ove nedelje

Izraelska vojska (IDF) od ponedeljka je u stanju "najviše pripravnosti", jer i Vašington i Jerusalim očekuju da bi Iran ove nedelje mogao da napadne Izrael.

"Delimo istu zabrinutost i očekivanja kao i naše izraelske kolege. Moglo bi (napad Irana) biti ove nedelje. Moramo biti spremni za potencijalni niz napada", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi juče na konferenciji za medije zbog niza izveštaja da se Teheran sprema za osvetu zbog ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanije 31. jula, prenosi Tajms of Izrael.

Iran je pripremio raketne i bespilotne jedinice, slično onda kada je napao Izrael u aprilu, objavio je portal Aksios, pozivajući se na visoke zvaničnike u Vašingtonu i Jerusalimu.

Kirbi je rekao da su SAD poslednjih dana pojačale svoje regionalne snage, za koje vesti Kanala 12 izveštavaju da su bile veće nego uoči napada 13. aprila, kada je Islamska Republika ispalila oko 300 projektila i dronova na Izrael.