29. avgust 2024 13:00

Peskov: Dodela 1,4 milijarde evra Kijevu od prihoda od zamrznute imovine je krađa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov: Dodela 1,4 milijarde evra Kijevu od prihoda od zamrznute imovine je krađa

Foto: shutterstock.com/Viiviien, arhiva

MOSKVA - Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio je danas da je dodela 1,4 milijarde evra od strane EU Kijevu iz prihoda od zamrznute ruske imovine krađa, koja će imati pravne posledice.

"Ovo su nezakonite radnje. One će sigurno imati pravne posledice, ovo nije ništa drugo do nelegalna eksproprijacija, na ruskom jeziku - krađa našeg novca", rekao je Peskov, komentarišući izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da je Brisel prebacio 1,4 milijarde evra prihoda od zamrznute ruske imovine Ukrajini i evropskim zemljama koje će Kijev snabdevati oružjem, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, više od 6 milijardi evra, koje bi trebalo da budu prebačene u Kijev, ostaje blokirano zbog veta Mađarske.

Nadam se da se slučaj Durov neće pretvoriti u politički progon

Dmitrij Peskov rekao je danas da slučaj osnivača Telegrama Pavla Durova, protiv koga je francuski sud pokrenuo formalnu istragu zbog sumnje u organizovani kriminal na toj aplikaciji, ne bi trebalo da se pretvori u politički progon.

"Glavno je da se ono što se dešava u Francuskoj ne pretvori u politički progon. Znamo da je francuski predsednik Emmanuel Makron negirao bilo kakvu povezanost sa politikom, ali se, s druge strane, iznose određene optužbe. Videćemo šta će biti dalje", rekao je Peskov novinarima.

On je odbio da komentariše francusko državljanstvo Pavela Durova.

"Mi ga, naravno, smatramo državljaninom Rusije. I, ako bude potrebno, u skladu sa svojim mogućnostima, bićemo spremni da pružimo pomoć, kao i svakom građaninu Rusije", naglasio je portparol Kremlja, prenosi Izvestija.