23. septembar 2024 17:55

Umerov: Ukrajina dobila pomoć od osam koalicija u okviru Ramštajn platforme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Umerov: Ukrajina dobila pomoć od osam koalicija u okviru Ramštajn platforme

Foto: BelTA Pool Photo via AP, File/Sergei Kholodilin

KIJEV - Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je danas da u okviru Ramštajn platforme postoji osam koalicija koje su Ukrajini obezbedile nove strateške PVO sisteme, finansirale proizvodnju ukrajinskih artiljerijskih sistema, a u okviru češke inicijative već je počelo snabdevanje municijom.

"Jedan od ključnih prioriteta našeg rada je međunarodna saradnja. U okviru platforme 'Ramštajn' stvorili smo osam koalicija sposobnosti koje obuhvataju 34 zemlje članice Kontakt grupe za odbranu Ukrajine i sa kojima su potpisana pisma namera za saradnju", istakao je Umerov za ukrajinski Forbs.

Prema njegovim rečima, već su potpisani memorandumi u okviru nekih koalicija, koji omogućavaju centralizovano finansiranje i nabavke. To se posebno odnosi na koalicije za deminiranje, dronove, IT, a potpisane su i odredbe o koaliciji pomorskih sposobnosti, rekao je Umerov.

"Takvi mehanizmi omogućavaju zemljama da udruže svoje resurse za zajedničku podršku odbrambenim sposobnostima Ukrajine. Tako su u okviru koalicije PVO međunarodni partneri obezbedili Ukrajini pet novih strateških PVO sistema ove godine. Nemačka inicijativa Neposredne akcije protivvazdušne odbrane je Ukrajini već obezbedila doprinose u vrednosti od preko milijardu evra. Takođe, u artiljerijskoj koaliciji Ukrajina je dobila prve priloge za proizvodnju ukrajinskih artiljerijskih sistema, a u okviru češke inicijative već je počelo snabdevanje municijom", naveo je Umerov.

On je rekao da se u koaliciji za deminiranje u bliskoj budućnosti očekuju nabavke u vrednosti od 22 miliona evra, a 50 miliona evra u koaliciji dronova uključeno je u zajedničku nabavku opreme, što će, kako je naveo, ubrzati borbu na prvoj liniji fronta.

Pored toga, dodao je, Ukrajina je dobila dodatnih 1,4 milijarde evra za odbranu od prihoda od zamrznute imovine Ruske Federacije.

"Dobili smo dodatnih 1,4 milijarde evra za odbranu Ukrajine iz prihoda od zamrznute imovine Ruske Federacije. Ova sredstva će biti usmerena u tri glavna pravca: municija, oprema za PVO i podrška ukrajinskim proizvođačima. Posebno je 400 miliona evra izdvojeno ukrajinskim kompanijama za proizvodnju naoružanja i vojne opreme", rekao je ministar.

On je naglasio da se zbog osetljivosti teme mnogi aspekti međunarodnih aktivnosti ne iznose u javnost. Napomenuo je da je značajan rezultat i oslobađanje više od 3.300 ljudi iz ruskog zarobljeništva od početka invazije u punom obimu.

Kako je preneo Ukrinform, 24. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine održan je 6. septembra u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.