23. septembar 2024 22:49

Vatikan u UN pozvao na opšte razoružanje i iskorenjivanje nuklearnog oružja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vatikan u UN pozvao na opšte razoružanje i iskorenjivanje nuklearnog oružja

Foto: AP Photo/Richard Drew

NJUJORK - Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin izjavio je danas da je za postizanje mira neophodno težiti opštem razoružanju, posebno iskorenjivanju nuklearnog oružja.

"Težnja za mirom je cilj koji zahteva sprovođenje opšteg razoružanja i, posebno, potpunu eliminaciju nuklearnog oružja. Potrebno je ostaviti po strani uska geopolitička razmatranja i odupreti se snažnim ekonomskim lobijima da se odbrani ljudsko dostojanstvo i garantuje budućnost u kojoj sva ljudska bića mogu uživati u integralnom razvoju, i kao pojedinci i kao zajednice", poručio je on na Samitu budućnosti tokom 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi Vatikan njuz.

Parolin je naveo da se sadašnji samit odvija u pozadini očigledne krize koja je zahvatila planetu.

On je naglasio da je neophodno imati nadu, koja, prema rečima pape Franje, "ne bi trebalo da znači preterani optimizam".

Dodao je da se "ne mogu zatvarati oči pred tragedijom sa kojom se čovečanstvo suočava".

Predstavnik Vatikana je naglasio da je neophodno gledati u budućnost, koja treba da se gradi na principima poštovanja dostojanstva svake ličnosti, suverenog dostojanstva svih država.

Parolin je napomenuo da međunarodna zajednica treba da preispita svoje akcije za iskorenjivanje siromaštva.

"Mirna i prosperitetna budućnost zahteva političku volju da se koriste sva moguća sredstva za postizanje održivog razvoja. To uključuje reformu međunarodnih finansijskih institucija, restrukturiranje duga i sprovođenje strategija za smanjenje duga", naveo je Parolin.

Takođe je naglasio da je neophodno stvoriti mehanizme za upravljanje veštačkom inteligencijom, zaštitu podataka o ličnosti, kao i minimizirati posledice veštačke inteligencije na zapošljavanje globalne populacije.

Dvodnevni Samit o budućnosti uz učešće šefova država i vlada, kao i visokih predstavnika zemalja članica, počeo je u nedelju u Njujorku u sedištu UN.