26. septembar 2024 21:43

Kanal 12: Netanijahu povukao podršku planu o primirju postignutom sa SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kanal 12: Netanijahu povukao podršku planu o primirju postignutom sa SAD

Foto: Pool via AP/Abir Sultan

TEL AVIV - Izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer postigao je principijelni sporazum sa SAD o procesu primirja za Liban i Gazu, uz odobrenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, da bi potom premijer povukao svoju saglasnost, javio je izraelski TV Kanal 12.

Kako se navodi, time je ovaj pokušaj doživeo neuspeh.

Čitav proces započeo je ranije ove nedelje kada se američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven obratio Dermeru, navodeći da se moraju preduzeti koraci kako bi se sprečilo da eskalacija sukoba Izraela i Hezbolaha izmakne kontroli, na šta je Dermer kazao da Netanijahu želi da izbegne totalni rat, preneo je Tajms of Izrael.

Nakon toga su pokrenuti razgovori o privremenom prekidu vatre tokom kojeg bi se došlo do trajnijeg sporazuma. Ovaj dogovor bazirao bi se na trenutnim nastojanjima američkog izaslanika Amosa Hohstina i rezoluciji UN 1701, kojom je okončan rat u Libanu iz 2006, kao i na predlogu za primirje u Gazi i oslobađanje talaca koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden krajem maja, javio je TV Kanal 12.

Ovako širok okvir omogućio bi Izraelu da kaže da je odvojio krizu na severnom frontu od Gaze, dok bi Hezbolah mogao da argumentuje da prekida napade pošto se rat u Gazi bliži kraju.

Kako je izvestio izraelski TV kanal, Netanijahu je trebalo da se tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN osvrne na ovaj planirani dogovor i da objavi da je Hamas vojno poražen u Gazi i najavi prelazak na sledeću fazu tog rata.

Američko-izraelski pregovori su nastavljeni uoči Netanijahuovog odlaska za Njujork, a zaključeno je da, čak iako plan ne donese rezultat, napori da se postigne sporazum dali bi širi legitimitet za SAD da čvrsto stanu iza Izraela ako bi izbio regionalni rat, navodi Kanal 12.

Dok se Netanijahu nalazio na putu ka Njujorku, američki predsednik Bajden i francuski lider Emanuel Makron najavili su plan o primirju od 21 dana. Prema tom sporazumu, Netanijahu je trebalo da javno objavi nameravani dogovor kako bi se dalje krenulo sa naporima na njegovoj realizaciji, izvestila je TV stanica.

Netanijahu je trebalo da kaže da iako Izrael nastavlja da se bori protiv Hezbolaha, pozdravlja svaku inicijativu za prekid vatre koja bi omogućila bezbedan povratak kući stanovnika severnog Izraela.

Kako navodi Kanal 12, onda je usledio talas političkih kritika najavljenog primirja u Izraelu i potom je “sve krenulo po zlu”.

Netanijahu se, suočen sa kritikama, distancirao od predloženog primirja, objavivši iz aviona demanti da ga je podržao, izvestio je izraelski kanal.

Kako navode dobro obavešteni izvori, ovo povlačenje Netanijahua je potpuno srušilo ono što je ostalo od odnosa sa Bajdenovom administracijom.

U izveštaju Kanala 12 dodaje se da Hezbolah sada ima sredstva da ne prihvati dogovor i primirje, kao i da predstoji dalja eskalacija koja bi mogla da dovede do regionalnog rata, a tek potom bi usledio sporazum koji je već bio na stolu u jednom trenutku.