14. oktobar 2024 12:09

Poljska: Zabrinutost u vladajućoj koaliciji zbog najave suspenzije prava na azil

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska: Zabrinutost u vladajućoj koaliciji zbog najave suspenzije prava na azil

Foto: Shutterstock.com/Remigiusz Gora, ilustracija

BRISEL - Predsednik poljskog parlamenta danas se distancirao od planova premijera Donalda Tuska da suspenduje pravo na azil rekavši da u nekim krugovima vladajuće koalicije vlada zabrinutost da bi takvim merama mogao da se prekrši Ustav.

Od kada su 2021. godine velike grupe ljudi, uglavnom sa Bliskog Istoka i iz Afrike počele ilegalno da ulaze u Poljsku iz Belorusije, migracija je visoko na političkoj agendi u Poljskoj.

Zvanična Varšava i Evropska unija optužile su za ovu krizu Belorusiju i Rusiju iako i Minsk i Moskva negiraju odgovornost, prenosi Rojters.

Ovo pitanje će verovatno igrati važnu ulogu na predsedničkim izborima koji se očekuju u maju 2025. godine, a premijer Poljske Donald Tusk je usvojio čvrst stav koji ima široku podršku poljske javnosti uprkos kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava.

EU upozorila Poljsku zbog plana za obustavljanje prijema zahteva za azil

Kontroverzni novi plan Poljske da odbije migrante koji dolaze preko granice sa Belorusijom rizikuje kršenje obaveza te zemlje u vezi sa ljudskim pravima, upozorila je danas Evropska unija.

Prema poljskom predlogu koji je u subotu izneo premijer Donald Tusk, Varšava će uvesti novu strategiju za migracije koja uključuje "privremenu teritorijalnu suspenziju prava na azil".

Portparol Evropske komisije rekao je za Politiko da zemlje članice "imaju međunarodne obaveze i obaveze prema EU, uključujući obavezu da obezbede pristup postupku azila".

"Moramo da radimo na evropskom rešenju - onom koje će biti snažno protiv hibridnih napada Putina i Lukašenka, bez kompromisa sa našim vrednostima", rekao je portparol Evropske komisije.

Portparol je rekao da rastuća kriza, u kojoj je najmanje 26.000 ljudi sa Bliskog istoka i Afrike samo ove godine prešlo u Poljsku, pokazuje da se "ne može dozvoliti" Rusiji i Belorusiji da koriste evropske vrednosti protiv EU, uključujući pravo na azil, i da podrivaju njihove demokratije.

Evropska komisija se oštro usprotivila i Budimpešti, kada je dala slične predloge Varšavi, što je navelo mađarskog premijera Viktora Orbana da zapreti da će izbeglice prevoziti autobusima u Brisel.