5. mart 2023 15:28

Premijer Grčke traži oproštaj od porodica žrtava železničke nesreće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Grčke traži oproštaj od porodica žrtava železničke nesreće

Foto: AP Photo/Vaggelis Kousioras

ATINA - Grčki premijer Kirijakos Micotakis izvinio se danas i zatražio oproštaj od porodica 57 žrtava ovonedeljne železničke nesreće kod grada Larisa u centralnoj Grčkoj.

Micotakis je u objavi na društvenim mrežama, između ostalog, naveo da duguje svima, "ali pre svega porodicama žrtava, veliko izvinjenje, lično, kao i u ime svih onih koji su godinama vladali zemljom”, prenosi Katimerini. 

"U Grčkoj 2023. godine nije moguće da se dva voza kreću u suprotnim smerovima na istoj pruzi i da ih niko ne primeti. Ne možemo, ne želimo i ne smemo da se krijemo iza ljudske greške", napisao je grčki premijer. 

Micotakis je napisao da će „pravosuđe brzo istražiti tragediju i utvrditi odgovornost” dodajući da će „narednih dana nadležni ministar najaviti intervencije da se odmah unapredi bezbednost železnice”.

Istakao je da će zatražiti pomoć Evropske komisije i prijateljskih zemalja u pogledu znanja, kako bi Grčka konačno nabavila moderne vozove i rekao da će predložiti svim stranama da bude formiran specijalni parlamentarni komitet koji će istražiti "bolnu istoriju grčkih železnica tokom poslednjih 20 godina". 

Protesti u Grčkoj traju danima, a danas je u Atini došlo do sukoba policije i više hiljada demonstranata, koji su palili kante za smeće i bacali Molotovljeve koktele.

Policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca i šok granata i u roku od nekoliko minuta potisnula demonstrante sa trga Sintagma u centru Atine.

U policijskim izveštajima se procenjuje da se na demonstracijama u glavnom gradu Grčke okupilo oko 12.000 ljudi.