13. mart 2023 14:11

Parlament Tunisa danas prvi put zaseda nakon predsedničke suspenzije 2021. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Parlament Tunisa danas prvi put zaseda nakon predsedničke suspenzije 2021. godine

Foto: Shutterstock.com/em_concepts, ilustracija

TUNIS - Novi saziv parlamenta Tunisa održava danas sednicu, što je prvi put da ova severnoafrička država ima funkcionalno zakonodavno telo otkako je predsednik Kais Said 2021. godine suspendovao prethodni parlamentarni saziv.

Glavna opoziciona koalicija poručila je da ne priznaje novi parlament, čiji su članovi izabrani u decembru i januaru na spornim izborima koje su bojkotovali i svi predsednikovi protivnici i građani, prenosi američka novinska agencija Asošijeted pres.

Prema zvaničnim podacima, na spornim izborima glasalo je samo 11 odsto upisanih birača.

Na današnjoj inauguracionoj sednici poslanici će izabrati novog predsedavajućeg parlamenta koji će naslediti lidera islamističkog pokreta Enahda, Rašida Ganoučija čija je stranka imala najveći broj poslanika u prethodnom sazivu.

Kako se navodi u izveštaju AP, neobično je da su samo novinari državnih medija i novinskih agencija bili prisutni u parlamentu na inauguracionoj sednici, dok su desetine novinara protestovale ispred parlamentarnog zdanja.

Predsednik Kais Said suspendovao je prethodni parlament u julu 2021. godine "pokušavajućiu da spase zemlju", kako je rekao.

Međutim, predsednik Saied je od tada donosio zakone dekretom i koncentrisao je političku moć, što je izazvalo zabrinutost jer je Tunis bio centar pokreta Arapsko proleće kojim je pre 10 godina pokrenut talas demonstracija, protesta i pobuna u prevashodno arapskim zemljama.