16. mart 2023 15:20

Poslanik EP Marek Belka: Đinđić je bio simbol nade za bolju budućnost Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslanik EP Marek Belka: Đinđić je bio simbol nade za bolju budućnost Srbije

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

STRAZBUR - Poslanik Evropskog parlamenta Marek Belka izjavio je danas, tokom komemoracije Zoranu Đinđiću održane u Evropskom parlamentu u Strazburu, da je ubijeni predsednik Vlade Srbije bio simbol nade za bolju budućnost Srbije i faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ubijen je dok je izlazio iz Vlade Srbije. Đinđić se borio za reforme i integraciju Srbije u EU. Bio je simbol nade za bolju budućnost Srbije i ključni faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Njegovo ubistvo je bio brutalni udarac za srpsku demokratiju i evropske aspiracije" rekao je Belka.

Dodao je da je Đinđić ubijen jer je bio reformator, a da Srbija, kako je rekao, nije bila spremna za demokratske i socijalne promene.

Njegova smrt bila je, kako kaže, kolosalna politička tragedija, ali i šansa za Srbiju da se izgradi na nasleđu koje je ostavio.

Belka ističe da se situacija u Srbiji značajno promenila nakon ubistva Đinđića i da je danas Srbija bliža Rusiji i Kini nego članstvu u EU.

Belka dodaje da, iako su prošle dve decenije, EP smatra da Srbija i dalje ima šansu da postane ključni faktor stabilnosti u regionu i da na taj način pokaže da Đinđić nije uzaludno platio svojim životom.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je Đinđić većinu svog političkog života proveo kao opozicija i da je uspeo da od DS, stranke intelektualaca, napravi efikasnu političku organizaciju koja je, kako kaže, postala glavni faktor okupljanja opozicije.

"Kritike, dok je bio živ Zoran Đinđić, dolazile su i s leva i s desna. Jedni su bili nezadovoljni zašto on ne ide brže nego što ide, a drugi zašto podređuje interese Srbije ulasku u EU. Niko od njih nije bio u pravu“, zaključio je Lutovac.

Dodao je kako Đinđić nikada nije imao dilemu - Srbija kao demokratska država evropskih vrednosti, ali kao jednak član u EU.

Narodna poslanica i međunarodni sekretar Demokratske stranke Ksenija Marković pročitala je Đinđićev govor iz Ciriha iz 2002. godine, kako bi dočarala kako je Đinđić video put Srbije ka Evropi, a koji, kako kaže, verno oslikava stvari danas.

"Moja poruka je, naravno da su odlučujuće pozitivne snage u zemljama Zapadnog Balkana, ali nama je potrebna pozitivna energija iz Evrope, koja se ne sme svoditi na materijalne stvari, nego na idealizam i emociju," citirala je Marković govor Zorana Đinđića.

Ona je ocenila da je Đinđić bio realan čovek, ali da je video Srbiju u Evropi, što je put, kako je rekla, kojim DS nastavlja da ide.

Delegacija DS-a poklonila je EP portret Zorana Đinđića, a evroposlanici su rekli da će razmotriti predlog da se jedna prostorija u zgradi EP u Strazburu nazove po Zoranu Đinđiću.