22. jun 2023 20:56

Vatikan poslao Boliviji dnevnik jezuitskog sveštenika koji je zlostavljao maloletnike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vatikan poslao Boliviji dnevnik jezuitskog sveštenika koji je zlostavljao maloletnike

Foto: AP Photo, File/Juan Karita

LA PAZ - Vatikan je Boliviji poslao dnevnik pokojnog Alfonsa Pedrahasa, jezuitskog sveštenika koji je navodno priznao da je zlostavljao desetine maloletnika u Boliviji iz 1970-ih, saopštilo je danas Društvo Isusovaca iz Bolivije.

Društvo u saopštenju navodi da im je dnevnik poslao Vatikanski Dikasterijum za doktrinu vere koji se bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja sveštenstva, a zatim ga je predao tužilaštvu u gradu Kočabamba, koje je nadležno za slučaj, prenosi Asošiejted pres.

Društvo Isusovaca je saopštilo da će zatražiti kopiju dnevnika koji je napisao Pedrahas, koji je preminuo 2009. godine, kako bi se upoznalo sa sadržajem, pošto je španski list El Pais u aprilu objavio samo nekoliko odlomaka.

U dnevniku, Pedrahas navodno priznaje da je zlostavljao 85 maloletnika, uglavnom u internatima u Kočabambi između 1970-ih i 1990-ih.

Dnevnik je stigao u Boliviju manje od nedelju dana nakon što je papa Franja poslao pismo predsedniku Luisu Arseu, izražavajući zabrinutost i rekavši da je „zaprepašćen” navodima o seksualnom zlostavljanju koje su počinili sveštenici i obećavajući saradnju Crkve u istrazi koju je sproveo bolivijski pravosudni sistem.

Nekoliko dana nakon što je "slučaj Pedrahas" izašao na videlo, papa je poslao jednog od svojih najboljih istražitelja seksualnih zločina u Boliviju. Španski sveštenik Žordi Bertomeu je ranije vodio istrage o zlostavljanjima sveštenika u Čileu i Paragvaju.

Kao rezultat ove istrage otkriveni su novi slučajevi seksualnog zlostavljanja, a jedan sveštenik je prošlog meseca poslat u istražni zatvor na tri meseca.

Do sada se vodi najmanje 12 sudskih istraga protiv pripadnika sveštenstva u Boliviji, uključujući i jednu koja je već rezultirala kaznom od 10 godina zatvora za sveštenika optuženog za silovanje, saopštila je Bolivijska biskupska konferencija.

U nekoliko slučajeva oni koji su optuženi za zlostavljanje u međuvremenu su preminuli.