5. jul 2023 13:00

Opšti sud EU oduzeo imunitet bivšem lideru Katalonije Karlesu Pudždemonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opšti sud EU oduzeo imunitet bivšem lideru Katalonije Karlesu Pudždemonu

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

LUKSEMBURG - Opšti sud EU doneo je odluku da bivšem lideru Katalonije Karlesu Pudždemonu ne potvrdi imunitet, koji je imao kao član Evropskog parlamenta, jer se suočava sa pravnim procedurama u Španiji.

Odluka je udarac za Pudždemona, koji je pobegao u Belgiju 2017. godine, kako bi izbegao krivično gonjenje u Španiji zbog organizovanja neuspelog referenduma za nezavisnost Katalonije.

Kako navodi Rojters, odluka evropskog suda mogla bi da otvori put za njegovo izručenje Španiji, što vlasti te zemlje zahtevaju poslednjih šest godina.

Sud u Luksemburgu je odbacio žalbu koju je podneo Pudždemon i podržao je odluku Evropskog parlamenta da mu se ukine imunitet, kao i separatističkim poslanicima u EP i bivšim ministrima u katalonskoj vladi, Toniju Kominu i Klari Ponsati.

„Parlament ne može da odobri imunitet, ukoliko će to uticati na obavezujuća pravna dejstva u pogledu španske sudske vlasti“, navodi se u obrazloženju sudske odluke.

Pudždemon je na Tviteru naveo da će se tri poslanika EP žaliti Sudu pravde Evropske unije.

„Branićemo naša osnovna prava do kraja“, napisao je on u Tvitu.

U januaru je Vrhovni sud Španije odustao od optužbi za pobunu protiv Pudždemona nakon reforme krivičnog zakona zemlje, kojim je ukinuto ovo krivično delo.

Međutim, on se i dalje suočava sa optužbama za građansku neposlušnost i proneveru, za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

Sudija Vrhovnog suda Pablo Ljarena rekao je da će podneti novi zahtev za ekstradiciju belgijskim vlastima.

Prethodni pokušaji Španije da Pudždemon bude izručen tokom njegovog boravka u Nemačkoj, Belgiji i Italiji nisu uspeli.

Španija je prošle godine izmenila krivični zakon i uklonila član koji se odnosi na pobunu, a na osnovu kog su pojedini političari separatisti osuđeni na do 13 godina zatvora, nakon neuspelog pokušaja Katalonije da proglasi nezavisnost 2017. godine.

Kasnije je premijer Pedro Sančez pomilovao osuđene, podseća britanska agencija.

Pudždemon, Komino i Ponsati su 2019. godine osvojili mesta u Evropskom parlamentu, gde su dobili imunitet kao evropski poslanici. Međutim, njima je 2021. ukinut imunitet, za šta je glasalo 400 poslanika EP, 248 je bilo protiv, a 45 uzdržano.

Zbog ukidanja imuniteta, Pudždemonov pravni tim uložio je žalbu Evropskom sudu u Luksemburgu.