14. jul 2023 12:36

Pariz: Indijski premijer Narendra Modi kao počasni gost prisustvovao vojnoj paradi povodom Dana pada Bastilje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pariz: Indijski premijer Narendra Modi kao počasni gost prisustvovao vojnoj paradi povodom Dana pada Bastilje

Foto: Pool via AP/Gonzalo Fuentes

PARIZ - Indijski premijer Narendra Modi dobio je danas jedno od najspektakularnijih priznanja Francuske kao počasni gost na vojnoj paradi povodom 14. jula, francuskog nacionalnog praznika.

Modi i predsednik Francuske Emanuel Makron gledali su kako francuski i indijski

vojnici marširaju na Jelisejskim poljima u Parizu, dok su iznad Trijumfalne kapije preletali borbeni avioni francuske proizvodnje Rafal, koje je Indija kupila 2015. godine, preneo je Rojters.

Proslava dolazi u delikatno vreme za Makrona, koga su pojedinci izviždali dok se vozio Jelisejskim poljima u vojnim kolima.

Modi je započeo dvodnevnu posetu Parizu juče, kada je dobio Legiju časti, najviše francusko priznanje.

"(Indija) je gigant u istoriji sveta koji će imati odlučujuću ulogu u našoj budućnosti", rekao je Makron kasno sinoć i dodao da je Indija i strateški partner i prijatelj.

Parada je održana nakon što je Nju Delhi izneo inicijalno odobrenje za kupovinu dodatnih 26 aviona Rafal za svoju mornaricu i tri podmornice klase Skorpen, produbljujući odbrambene veze sa Parizom u trenutku dok obe nacije traže saveznike u Indo-Pacifiku, navela je agencija.

Očekuje se da će ukupna vrednost kupovine iznositi oko 800 milijardi rupija (9,75 milijardi dolara), naveo je izvor upoznat sa detaljima, iako je dogovor i dalje podložan pregovorima.

Francuska je jedan od najbližih partnera Indije u Evropi decenijama.