27. jul 2023 13:02

Putin: Rusija će poslati besplatno žito afričkim zemljama kojima je najpotrebnije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Rusija će poslati besplatno žito afričkim zemljama kojima je najpotrebnije

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Alexey Danichev

SANKT PETERBURG - Rusija je spremna da pošalje besplatno žito afričkim zemljama kojima je najpotrebnije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom sastanku Rusko-afričkog ekonomskog i humanitarnog foruma.

"Već sam rekao da naša zemlja može da zameni ukrajinsko žito i na komercijalnoj osnovi i kao bespovratnu pomoć afričkim zemljama kojima je najpotrebnije, tim više što ove godine očekujemo još jednu rekordnu žetvu", istakao je Putin, preneo je TASS.

Rusija će pružiti podršku siromašnim državama i regionima i doprineti pravednoj raspodeli resursa, rekao je predsednik Rusije.

"Naša zemlja će nastaviti da podržava države i regione kojima je to potrebno, posebno svojim humanitarnim isporukama. Nastojimo da aktivno učestvujemo u izgradnji pravednijeg sistema raspodele resursa. Ulažemo maksimalne napore da sprečimo globalnu prehrambenu krizu", naglasio je Putin.

Više od 70 isporuka iz Ukrajine u okviru Sporazuma o žitu završilo je u bogatim zemljama, rekao je predsednik Rusije.

"Tokom skoro godinu dana u okviru ovog takozvanog žitnog sporazuma, iz Ukrajine je izvezeno ukupno 32,8 miliona tona tereta, od čega je više od 70 otišlo u zemlje sa visokim i iznadprosečnim nivoom prihoda, uključujući i na to mislim pre svega Evropsku uniju", istakao je Putin.

Samo dve male serije od 262.000 tona ruskog đubriva blokiranog u Evropi poslate su u Malavi i Keniju, rekao je on precizirajući da je to bio isključivo humanitarni čin jer je đubrivo trebalo da bude prebačeno besplatno.

Zapadne zemlje ometaju isporuke ruskog žita i đubriva dok licemerno okrivljuju Rusiju za krizu na globalnom tržištu hrane, kazao je predsednik Rusije.

On je naglasio da je Rusija spremna da ponudi pomoć afričkim državama u postepenom uvođenju najsavremenije poljoprivredne tehnologije.

Ruske kompanije i društvo zainteresovani su za dalje produbljivanje višestruke saradnje sa afričkim kontinentom, izjavio je predsednik Rusije.

"Ruske vlasti, preduzeća i društvo su zaista zainteresovani za dalje jačanje raznovrsnih trgovinskih, investicionih i humanitarnih veza sa kontinentom", istakao je on.

Prema Putinovim rečima, to "zadovoljava potrebe svih nacija i doprineće održivom rastu i prosperitetu".

Drugi rusko-afrički samit, uz ekonomski i humanitarni forum, održava se u Sankt Peterburgu od 27. do 28. jula.