4. avgust 2023 18:42

Etiopska vlada proglasila je vanredno stanje zbog nemira u provinciji Amhara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Etiopska vlada proglasila je vanredno stanje zbog nemira u provinciji Amhara

Foto: Shutterstock.com/Golub Oleksii, ilustracija

ADIS ABEBA - Etiopska vlada premijera Abija Ahmeda danas je proglasila vanredno stanje kao odgovor na višednevne sukobe između regularne vojske i lokalne milicije Fano u regionu Amhare.

Reč je o najvećim nemirima koji su pogodili Etiopiju otkada su se savezna vlada i regionalne snage Tigraja u novembru 2022. dogovorile o prekidu neprijateljstava nakon dvogodišnjeg rata i hiljada poginulih, raseljenih i suočenih s glađu, preneo je Rojters.

Napominje se da su se u provinciji Amhara u aprilu 2021. sukobile dve najveće etničke grupe u Etiopiji, Amhara i Oromo, što je dovelo do oko 200 mrtvih.

Savezna vlada je u aprilu ove godine naredila u Amhari integraciju svih regionalnih snaga bezbednosti u nacionalnu vojsku ili policiju, što je izazvalo nedelju dana nasilnih protesta u toj provinciji.

Agencija podseća da je Abij preuzeo vlast 2018. obećavajući liberalizaciju jednog od najrestriktivnijih političkih i ekonomskih sistema u Africi, a godinu dana kasnije dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog mirovnih sporazuma sa Eritrejom.