29. novembar 2022 16:51

Brazil pozvao Britaniju da pristupi fondu za očuvanje Amazona

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brazil pozvao Britaniju da pristupi fondu za očuvanje Amazona

Foto: Shutterstock.com/Fotos593, ilustracija

BRAZILIJA - Pomoćnici novoizabranog predsednika Brazila Luiza Inasija Lule da Silve započeli su pregovore sa Britanijom, Švajcarskom i Francuskom kako bi te zemlje pristupile Amazonskom fondu koji ima za cilj zaštitu amazonskih prašuma, izjavila je danas savetnica Da Silve za klimatske promene Izabela Tešeira.

Britanska ambasada je saopštila da vlada te zemlje razmatra poziv za pridruženje Amazonskom fondu, a očekuje se da će britanski premijer Riši Sunak posetiti Brazil u prvoj polovini 2023. kako bi razgovarao o potencijalnoj saradnji, prenosi Rojters.

Tešeira je rekla da je razgovarala sa britanskim ambasadorom u Brazilu o bilateralnoj saradnji uključujući i Amazonski fond, a potvrdila je i da su Francuska i Švajcarska zainteresovane za pristupanje fondu.

Bivša ministarka životne sredine i sadašnja savetnica za klimatske promene, rekla je za Rojters da je razgovarala sa norveškim i nemačkim zvaničnicima o ponovnom pokretanju fonda.

Norveški ministar životne sredine Espen Bart Ejde rekao je na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Egiptu ranije ovog meseca da očekuje da će fond ponovo biti pokrenut „uskoro nakon 1. januara“, što je datum kad Da Silva stupa na dužnost presednika Brazila.

Amazonski fond je pokrenula prva Da Silvina administracija sa ciljem da finansira projekte očuvanja, a u ovom trenutku deo je njegovog plana da Brazil ponovo preuzme vođstvo u borbi protiv klimatskih promena.

Dosadassnji predsednik Brazila koji u januaru napussta dužnosti Žair Bolsonaro zamrzao je sredstva ovog fonda navodeći nepravilnosti u potrošnji sredstava na projekte koji vode nevladine organizacije, ali nije precizirao o kakvim nepravilnostima je reč.

Krčenje šuma je pod Bolsonarom došlo do najvišeg nivoa u poslednjih 15 godina, a odlazeći predsednik je ukinuo novčanu pomoć za zaštitu životne sredine i zalagao se za poljoprivredu i rudarstvo na područjima oko Amazona.

Da Silva je najavio da će se boriti protiv krčenja šuma koristeći sva sredstva koja su mu na raspolaganju.